Cinema
Cultura 30/08/2012

Mor l'actor Carlos Larrañaga als 75 anys

Va ser un dels galants clàssics del cinema espanyol i també va protagonitzar la sèrie de televisió 'Farmacia de guardia'

Efe
3 min
Carlos Larrañaga / PACO TORRENTE / EFE

MàlagaL'actor Carlos Larrañaga ha mort aquest dijous als 75 anys en un hospital de Benalmádena (Màlaga), a conseqüència de les complicacions d'una "descompensació cardíaca" per la qual va haver de ser ingressat la setmana passada.

Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, Larrañaga va néixer l'11 de març de 1937 a Barcelona, en una família d'actors: fill de Pedro Larrañaga i María Fernanda Ladrón de Guevara, germà d'Amparo Rivelles, pare dels també actors Amparo i Luis.

El 1991 va començar a intervenir en la popular sèrie de televisió 'Farmacia de guardia', dirigida per Antonio Mercero. Per aquest treball va rebre nombrosos premis, entre ells, el 1993, el TP d'Or com a millor actor, guardó que va repetir el 1995.

Larrañaga ha sigut un dels actors més notables de l'últim segle a l'escena espanyola, i ha treballat en cinema, televisió i teatre. Dels títols de la seva extensa filmografia, l'actor guardava un record especial d''El extraño viaje' (1964), de Fernando Fernán Gómez, i de 'Las verdes praderas', de José Luis Garci, pel·lícula per la qual va obtenir el premi del Círculo de Escritores Cinematográficos (CEC).

El galant complet

Carlos Larrañaga ha sigut el galant per excel·lència del cinema espanyol, no només pel seu potent atractiu i fotogènia sinó perquè va desplegar el seu talent en tots els mitjans, en els quals va fer de dolent i de bo, de duc i de servent, de fill i d'avi, però sempre seductor. Amb una llista de conquestes gairebé tan llarga com la dels seus treballs en teatre, televisió i cinema, deia que quan era jove agradava a les dones i fastiguejava els homes, però que amb l'edat ja "només" resultava "atractiu" a les senyores i simpàtic als marits.

Larrañaga va estar casat tres vegades, l'última amb l'actriu Ana Escribano, amb qui va contraure matrimoni el 2006 i de la qual es va separar quatre anys després, el maig de 2010. El matrimoni va tenir una filla.

La seva primera esposa va ser l'actriu Maria Luisa Merlo, amb qui va estar casat del 1959 al 1977. El matrimoni va tenir tres fills: Luis, Amparo i Pedro (casat amb Maribel Verdú). A més, l'actor tenia un altre fill, Joan Carles, fruit d'una relació anterior. Després va estar unit a la també actriu i directora teatral Ana Diosdado (1979-1999), amb la qual no va arribar a casar-se, i entre 2000 i 2006, a Maria Teresa Ortiz-Bau.

Lluita contra problemes cardiovasculars

Larrañaga va patir un accident cerebrovascular i el gener d'aquest any va haver de ser intervingut d'un tumor a les vies urinàries a l'Hospital Internacional Xanit de Benalmádena (Màlaga). Al març va rebre l'alta i, poc després, va ser traslladat per continuar la recuperació de les complicacions respiratòries que li havien sorgit a la clínica Premium d'Estepona (Màlaga).

Li van donar l'alta el 9 de maig per seguir la rehabilitació al seu domicili, però el passat 20 d'agost va haver de ser ingressat de nou per una "descompensació cardíaca" de la qual no ha pogut recuperar-se.

La reaparició teatral de Carlos Larrañaga estava prevista per al 5 d'agost d'aquest any a Sant Sebastià amb la seva exdona, María Luisa Merlo, amb l'obra 'Quizás, quizás?', produïda pel seu fill, Pedro Larrañaga, però no va poder ser, ja que la seva recuperació estava sent més lenta del previst.

En una aparició pública el 14 d'octubre de 2010, per apadrinar la campanya contra la degeneració macular associada a l'edat, va revelar que l'últim any havia estat a punt de morir perquè havia patit un ictus i cinc operacions però que la vanitat li havia impedit fer-ho públic, perquè preferia "fer enveja que pena".

stats