Obituari
Cultura 30/09/2011

Mor als 93 anys l'escriptora holandesa Hella Haasse

Moltes de les obres de Haasse, considerada una de les autores més importants dels Països Baixos, eren novel·les històriques ambientades a la Indonèsia colonial

Efe
1 min
L'escriptora holandesa Hella Haasse

La HaiaL'escriptora Hella Haasse va morir a Amsterdam dijous a la nit als 93 anys després d'una curta malaltia. L'autora holandesa, que va rebre el premi de les Lletres Neerlandes l'any 2004, entre moltes altres distincions, està considerada una de les grans escriptores dels Països Baixos.

Filla d'una pianista i d'un inspector de finances, Haasse va néixer el 2 de febrer del 1918 a Batàvia, l'actual Jakarta, a Indònesia. El 1948 va publicar la seva primera novel·la, Oeroeg, que és la seva obra més popular i de lectura obligatòria a totes les escoles d'Holanda. Amb Oeroeg, que es va adaptar al cinema l'any 1993, va començar una extensa trajectòria literària que va arribar a la setantena de títols.

Moltes de les seves obres són novel·les històriques ambientades a Indonèsia durant l'època colonial holandesa, com ara Los señores del té (Aleph editories, 2001). També va escriure contes, teatre, assaig literari i la seva biografia. La seva última novel·la, Sleuteloog (El ojo de la cerradura, editorial Edhasa, 2006), va vendre més de 200.000 exemplars en només una setmana. L'obra de Haasse ha estat traduïda a nombroses llengües, però encara no es pot llegir en català.

stats