Cultura 26/05/2011

Mor la pintora surrealista Leonora Carrington als 94 anys

Va ser un dels noms referents del moviment, que va descobrir de la mà de Max Ernst

Efe
2 min

MèxicUna de les grans pintores surrealistes, Leonora Carrington, ha mort a la capital mexicana als 94 anys a causa d'una pneumònia. Nascuda al Regne Unit el 1917, Carrington va fugir de l'Europa feixista i es va refugiar a Mèxic, on va viure allunyada de la fama.

Va conèixer el surrealisme a través de l'obra de Max Ernst i va quedar captivada pel moviment. Més tard, Ernst va convertir-se en el seu company sentimental i amb ell va viatjar a París, on va conèixer artistes com Salvador Dalí, Marcel Duchamp, André Breton o Pablo Picasso.

La invasió nazi a França i l'ingrés d'Ernst en un camp de concentració va suposar una inflexió en la vida de l'artista. El 1940, Carrington va ingressar en un manicomi de Santander i posteriorment va fugir a Lisboa i Nova York. Però va ser a Mèxic on va retrobar l'estabilitat; al país coincidiria de nou amb la seva amiga, Remedios Varo, i amb artites com Alice Rahon, Wolfgang Paalen o el cineasta Luís Buñuel. Més tard, l'artista va casar-se amb el fotògraf hongarès Emericz Weisz, amb qui va tenir dos fills.

El món màgic i oníric de Leonora Carrington es reflecteix en obres com El món màgic dels maies, La geganta o Volia ser ocell. A la seva familiaritat amb els mites celtes, s'hi va sumar la influència de les cultures indígenes i prehispàniques de Mèxic. El Nobel de Literatura Octavio Paz la va definir com "un personatge delirant, meravellós", "un poema que camina, que somriu, que de sobte obre un parasol que es converteix en un ocell que després es vonverteix en un peix i desapareix".

Per a l'escriptora mexicana Elena Poniatowska, la figura de Carrington va ser "tan gran" com la de Frida Kahlo. "És cada vegada més forta i serà més forta a mesura que passi el temps –explicava Poniatowska–. És, de veritat, tan única com ho va ser Frida Kahlo a la seva època, però ella no va voler fer-se pública".

stats