CULTURA
Cultura 25/04/2011

Mor als 93 anys el poeta xilè Gonzalo Rojas

Va ser premi Cervantes de Literatura l'any 2003 i se'l considera un dels poetes xilens més important de les últimes dècades

Agències
2 min
Gonzalo Rojas, en una imatge d'arxiu, l'any 2008 / EFE

BarcelonaEl poeta xilè Gonzalo Rojas, premi Cervantes de Literatura l'any 2003, ha mort aquest dilluns als 93 anys després d'estar en estat d'extrema gravetat durant més de dos mesos a causa d'un accident cerebrovascular, ha informat la seva família. La salut de l'escriptor, guardonat també amb el Premi Nacional de Literatura 1992 i el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana 1992, es va agreujar el passat 22 de febrer, quan va patir un infart cerebral. Nascut el 17 de desembre de 1917 a Lebu, a 660 quilòmetres al sud de Santiago, Gonzalo Rojas era considerat, juntament amb Nicanor Parra, el poeta més important de Xile dels últims decennis.

El passat 12 de març, l'autor de Què s'estima quan s'estima, La misèria de l'home i Contra la mort, entre altres obres, va ser traslladat des de la seva casa de Chillán, a uns 400 quilòmetres al sud de Santiago, fins a la capital, per garantir-li una major proximitat amb la seva família i una millor cura mèdica. El ministre d'Educació xilè, Joaquín Lavín, ha lamentat la mort de l'escriptor i ha assegurat que és "una gran pèrdua per a la literatura xilena".

El seu fill Gonzalo ha dit que la família ha rebut la notícia amb tranquil·litat i ha destacat que el seu pare va tenir "una tremenda vida". El primogènit del poeta xilè ha explicat que el poeta va tenir una existència molt intensa i ha recordat que fins i tot després de la pneumònia que va patir el passat setembre, de la qual “es va recuperar sorprenentment", s'ha mantingut molt actiu i amb molts projectes. "Ha estat realment un privilegi per als qui hem pogut aprendre a veure i llegir el món amb ell", ha assenyalat Gonzalo Rojas fill. Després de residir fora de Xile durant un quart de segle, de 1970 a 1995, Rojas mai es va adaptar bé a la vida a Santiago. "L'aclaparaven la fama i les trucades i, per això, li agradava refugiar-se a Chillán", ha recordat el seu fill.

stats