RECONEIXEMENT LITERARI
Cultura 19/03/2011

Murakami rep el Premi Internacional Catalunya

La Generalitat de Catalunya premia Haruki Murakami per haver sabut transcendir l'àmbit cultural i convertir-se en un dels referents més grans de la literatura contemporània arreu del món.

J.l.
2 min
Haruki Murakami (Kyoto, 1949) s'ha sentit sempre atret per les històries més inquietants, fantasmagòriques, sensuals i tortuoses. Els seus llibres en donen fe.

Barcelona.Des que el 1989 la Generalitat va concedir el I Premi Internacional Catalunya al filòsof anglès Karl R. Popper, ja són vint-i-tres les personalitats que han estat reconegudes amb aquest guardó per haver contribuït a desenvolupar els valors culturals, científics i humans amb la seva obra. Harold Bloom, Lévi-Strauss, Bill Viola i, l'any passat, Jimmy Carter han estat condecorats en passades edicions amb aquesta insígnia. Ahir al matí el jurat del premi va anunciar un nou coronat. Aquest any, el confetti és per a l'escriptor japonès Haruki Murakami (Kyoto, 1949), que el pròxim 9 de juny compareixerà al palau de la Generalitat perquè el president Artur Mas li faci entrega de l'escultura La clau i la lletra de Tàpies i dels 80.000 euros de dotació.

Des del 28 de juny fins a acabar el 2010, el jurat va rebre un total de 196 candidatures, procedents de 56 països diferents. Però el veredicte va triar, per unanimitat, l'autor de grans èxits de la talla de Tòquio blues , Crónica del pájaro que da cuerda al mundo, Kafka a la platja o l'última obra magna, 1Q84 -Empúries en va publicar les dues primeres parts en català fa cosa d'unes setmanes-. Amb aquests i molts altres títols, Murakami ha aconseguit estrènyer els vincles entre Orient i Occident. La seva obra, deien els membres del jurat, "ha transcendit l'àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial". Aquest és un dels motius que l'han fet mereixedor d'aquest nou guany.

Haruki Murakami és l'il·lustre demiürg d'un dels imaginaris més trencadors que han germinat en les últimes dècades. L'arquitecte d'un univers que sempre fa funambulisme entre el somni i la vigília, entre el territori de les llums i el de les ombres, entre la bellesa sublim i la malaltia. En definitiva, d'un món que sempre es gronxa entre la vida i la mort.

El discurs del guardonat

A hores d'ara, la popularitat internacional de Murakami i el seu reconeixement són veritats inqüestionables. Des que va publicar Tòquio blues l'any 84, el seu èxit ha fet eco arreu. Tot i això, l'autor nipó no s'ha estat de fer arribar unes paraules en agraïment per aquesta distinció que rep amb els braços oberts: "Em sento molt honorat per haver estat elegit com a receptor del Premi Internacional Catalunya del 2011", deia en el seu petit discurs.

Però no totes les lletres estaven escrites amb la mateixa eufòria. Murakami no ha pogut evitar dir que, tot i l'alegria, és incapaç de sentir-se del tot feliç: "Els meus compatriotes estan passant ara els temps més difícils a causa del ferotge terratrèmol i els seus efectes. Espero que aquest premi i el reconeixement de la meva obra per part de la gent de Catalunya es pugui convertir en una forma d'encoratjament per a la meva gent. Necessitem, suposo, qualsevol tipus d'estímul en aquests temps tan difícils".

stats