Premis Nacionals de Cultura
Cultura 17/07/2012

El PP es resisteix a la Medalla d'Honor del Parlament per a Òmnium

Els populars s'han abstingut en la votació. L'entitat rebrà la distinció juntament amb la fundació Càritas Catalunya el proper 10 de setembre

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que sempre que es rep un premi "és una gran alegria i una responsabilitat". Casals ha celebrat que la mesa del Parlament hagi decidit que Òmnium Cultural rebi, juntament amb la fundació Càritas Catalunya, la Medalla d'Honor del Parlament el proper 10 de setembre, i que el CoNCA els hagi distingit amb el Premi Nacional de Cultura en Projecció Social de la Llengua Catalana. Així mateix, s'ha mostrat molt crítica amb el PPC després que s'hagi abstingut a la mesa del Parlament quan s'ha votat donar el premi a l'entitat. El PPC ha al·legat la "deriva independentista" d'Òmnium i Casals ha titllat el PP d'"adversaris al ple ús de la llengua". La mesa del Parlament va decidir que Òmnium Cultural i la fundació Càritas Catalunya rebin conjuntament la Medalla d'Honor del Parlament el proper 10 de setembre, en l'inici dels actes de celebració de la Diada de Catalunya. Casals ha explicat que estan "molt contents" i ha remarcat que és un honor "molt gran" rebre la Medalla d'Or del Parlament i que la màxima institució del país reconegui la feina que ha fet Òmnium durant 51 anys. "Això ens esperona a seguir treballant tant bé com podem i sabem", ha indicat.

Lluitar per la llengua

Tant Càritas com Òmnium han rebut el suport de la majoria de la mesa de la cambra. Càritas ha estat designada per unanimitat (CiU, PSC, PPC), però en el cas d'Òmnium, els populars s'han abstingut per la "deriva independentista" que ha adoptat l'associació. En aquest sentit, Casals ha dit que el fet que a l'any 2012 encara s'estigui "lluitant en favor de la llengua és que alguna cosa especial passa al país i una de les coses és que hi ha adversaris al ple ús de la llengua no només a fora de Catalunya, sinó també a l'interior, i això és dolorós i forma part de les dificultats a les quals ens enfrontem".

Pel que fa al premi del CoNCA, ha remarcat que s'hagi valorat l'aportació d'Òmnium a la cultura i, en aquest cas, la dedicació a la difusió social del català per fer-ne una llengua natural i normal. Casals ha apuntat que es veu molt la tasca feta des de l'entitat a favor del català a l'escola, però que no es veu tant la que fa al carrer, a la botiga i entre les persones i per estimular que es llencin a parlar en català.

stats