ART
Cultura 09/06/2012

El Museu Barbier-Mueller es queda sense art precolombí

Antoni Ribas Tur
2 min
Una de les peces del Museu Barbier-Mueller de Barcelona.

BARCELONA.El Museu Barbier-Mueller deixarà d'exposar art precolombí a finals d'any, tot i que el conveni amb l'Ajuntament de Barcelona estava vigent fins al 2015. El consistori no ha pogut assumir la inversió que suposa la compra de la col·lecció de ceràmiques, escultures, objectes rituals i teixits que formen l'exposició permanent del museu, i Jean Paul Barbier-Mueller, el fundador del Museu Barbier-Mueller de Ginebra, ha decidit vendre totes les peces a un col·leccionista anònim. Ara l'Ajuntament està negociant amb el col·leccionista el préstec durant deu anys d'una important col·lecció d'art africà per substituir la d'art precolombí. Fa deu anys el conjunt d'obres del museu tenia un valor d'entre 12 i 25 milions d'euros.

El Museu Barbier-Mueller de Barcelona va obrir les portes al Palau Nadal el maig del 1997, molt a prop del Museu Picasso i, aleshores, del Museu Tèxtil i de la Indumentària. Abans de l'obertura l'Ajuntament ja va expressar el desig d'adquirir la col·lecció. Les obres de rehabilitació del Palau Nadal van costar gairebé un milió d'euros, que va aportar íntegrament l'Ajuntament. A causa del retard inicial de l'obertura de museu, el contracte de préstec gratuït, que expirava el 1999, es va prorrogar fins al 2001, i es va tornar a renovar en diferents ocasions. Segons les condicions del contracte, Barbier-Mueller ha rebut el 25% de l'import obtingut amb la venda d'entrades i amb l'explotació de la col·lecció.

Una col·lecció de 300 peces

El museu va obrir les portes amb una exposició formada per 80 peces, que van anar rotant fins a mostrar les 190 que la formen. Ara com ara n'hi ha prop de 300 de les civilitzacions prehispàniques de l'Amèrica Central, els Andes i l'Amazones datades entre el 1.500 aC i el 100 aC.

La col·lecció Barbier-Mueller, que a més d'art precolombí inclou art antic i modern africà, asiàtic i d'Oceania, la va iniciar Josef Müller després de la Primera Guerra Mundial, i està considerada com una de les més importants del món. Jean Paul Barbier-Mueller, el seu gendre, la va continuar i va fundar el museu de Ginebra. Els col·leccionistes van reunir les peces, que destaquen pel seu bon estat de conservació, seguint criteris molt rigorosos centrats més en la qualitat artística de les obres que en el seu valor antropològic.

stats