Cultura 27/03/2011

L'edifici Fòrum obre les portes com a Museu Blau

El Museu Blau de Ciències Naturals de Barcelona ha donat una nova vida a l'edifici Fòrum. Avui obre les portes una exposició permanent titulada "Planeta vida"

Redacció
3 min

BarcelonaL'edifici Fòrum ha obert les portes avui com a Museu Blau de Ciències Naturals, un gran "temple" per incentivar la curiositat cap al planeta en què vivim.

Jordi Hereu ha inaugurat una primera fase de l'emblemàtic edifici, una exposició permanent que porta per títol "Planeta Vida". Es tracta d'un sorprenent projecte museístic en el que s'han invertit 13 milions d'euros i que fins al juny tindrà un caràcter de portes obertes (després, el preu de l'entrada serà de 7 euros).

L'exposició del Museu Blau -un dels quatre espais del futur Museu Nacional del Ciències Naturals de Catalunya repartits per Barcelona- s'estructura sobre la teoria de l'evolució Gaia -del biòleg James Lovelock- que entén la Terra com un ésser viu. Està dividida en tres parts, encara que en aquesta primera fase només s'ha presentat l'anomenada "La Terra avui", de 1.700 metres quadrats (tot l'edifici de Herzog i de Meuron té una superfície de 9.000 mestres quadrats dividits en dues plantes), on s'explica l'estat actual del planeta, la seva diversitat geològica i biològica i que s'obre amb una enorme projecció sobre l'expansió dels continents. Aquí s'exhibeixen també els fons "tradicionals" del museu -fòssils, mineralogia, animals, plantes i algues- als quals s'incorpora també un nou àmbit microscòpic (amb reproduccions gegants de virus i microbis). Així i tot, només s'exposen 4.500 dels prop de tres milions de peces que té el Museu, que tenia la seva seu al Castell dels tres Dragons, el restaurant que Domènech i Montaner va projectar per a l'Exposició universal de 1888.

Les altres dues àrees de l'exposició, "La biografia de la Terra" i els "Laboratoris de la vida" s'inauguraran al juny. A la primera es farà una repassada de la història de l'evolució i del planeta des dels seus orígens, un periple que es va iniciar fa més de 4.550 milions d'anys. En els "Laboratoris de la vida" s'abordaran assumptes com l'origen de la vida o els mecanismes de l'evolució.

Al vestíbul del Museu s'ha habilitat una zona denominada "Niu de ciència" per a nens d'entre 0 i 6 anys, i en el que també s'ubica la cafeteria, la mediateca, les aules i la sala d'actes. El recinte també compta amb tres zones chill-out: una dedicada als sons, una altra visual, i una tercera destinada a la lectura. "Encara que a vegades s'oblidi, la ciència també és cultura", ha remarcat la directora, per a qui, gràcies a les noves instal·lacions del Museu Blau, el Museu de les Ciències Naturals de Catalunya jugarà gairebé en la mateixa lliga que els de Berlín o Londres. En aquest sentit, l'alcalde Jordi Hereu ha indicat que es tracta d'un equipament que projecta la ciutat al món i que a més aposta per una nova centralitat, "no només de Barcelona sinó de tot l'àrea metropolitana i de Catalunya". Del conjunt de "Planeta Vida" en sobresurten peces com la reproducció de l'esquelet fòssil d'un prognatodon (un rèptil marí d'onze metres de llarg que va viure fa 80 milions d'anys i que és una rèplica d'un exemplar trobat a Colorado i l'original del qual es conserva a la Brigham Young University, Utah) o una peixera de piranyes metàl·liques que gairebé dóna la benvinguda al visitant.

Entre les peces il·lustres que encara no es podran veure al nou museu hi ha el gran esquelet de la balena que va patir un accident durant les tasques de desmuntatge per al seu trasllat, i que una vegada restaurat, se situarà sobre l'escala del vestíbul de l'edifici, també a partir del juny. El "Museu Blau" -al qual el color cobalt i la textura rugosa gairebé volcànica de la seva façana el converteixen en un continent ideal per a un museu de Ciències Naturals- és una de les tres seus del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, juntament amb el Jardí i Institut Botànic, el Museu Martorell (àrea històrica) i el Castell dels Tres Dragons, que es convertirà en la seu científica.

stats