Cultura 01/06/2012

Els museus Dalí presenten la seva candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco

El Teatre-Museu de Figueres, la Casa de Portlligat i el Castell Gala-Dalí de Púbol podrien obtenir aquest reconeixement el 2014

Efe
2 min
Enrique Sabater i Salvador Dalí

FigueresEls museus dedicats al pintor Salvador Dalí, que inclouen el Teatre-Museu de Figueres, la Casa de Portlligat i el Castell Gala-Dalí de Púbol, que conformen el que es coneix com el Triangle Dalinià, opten des d'avui a convertir-se en Patrimoni Mundial de la Unesco.

La candidatura, dirigida per Carme Polo, ha sigut presentada avui pels alcaldes de les tres poblacions gironines que acullen aquests museus, Santi Vila (Figueres), Joan Figueras (Cadaqués) i Josep Pi (la Pera), respectivament. Santi Vila, l'alcalde de Figueres, ha explicat que la proposta s'ha plantejat de moment a la Generalitat, que ha donat el seu vistiplau, i que, "quan les institucions catalanes se la facin seva", es traslladarà al govern d'Espanya. Ha detallat, també, que el ministeri de Cultura és el que ha de traslladar la candidatura a la Unesco, però que hi haurà "molts competidors molt reconeguts", per la qual cosa apunta com a cita important la reunió del Consell del Patrimoni de la tardor vinent per buscar "complicitats".

La proclamació del Triangle Dalinià arribaria, si es produís, l'any 2014, i la seva elecció exigeix que el projecte al·ludeixi a alguna cosa universal, excepcional i autèntica.

Carme Polo està convençuda que la candidatura que dirigeix compta amb aquestes tres condicions, evidents en els dos primers casos segons la seva opinió, i demostrable en el tercer, ja que el patrimoni museístic es manté com el va concebre i va conèixer Salvador Dalí. Polo ha destacat a més la importància de comptar amb una institució al darrere com la Fundació Dalí, que aporta solidesa a la proposta. Santi Vila ha apuntat, a més, durant la presentació de la candidatura que la província de Girona no té patrimoni reconegut mundialment per la Unesco. Segons el seu parer, el Triangle Dalinià respon al paisatge comprès entre aquests tres museus, "que sens dubte va ser element d'inspiració de Dalí i entra en diàleg continu amb el projecte creatiu del pintor".

stats