Cultura 06/08/2012

Música antiga russa per arribar a Déu

L.s.
1 min
El cor de l'església ortodoxa russa està format per 12 veus masculines.

La música és l'art que probablement té més capacitat mística i transcendent. La música coral del Patriarcat de Moscou, que centra el seu repertori en la litúrgia ortodoxa i els cants de l'antiga Rússia, té aquesta força. El director de la formació, Anatoly Grindenko, és un prestigiós intèrpret de viola de gamba i recuperador de la tradició vocal antiga russa. Les 12 veus de la formació masculina que dirigeix entonen càntics religiosos del segle XVI al XVII amb la tècnica de l'època, que han recuperat, i peces populars del XIX i XX. La música antiga russa marcava l'articulació, la dinàmica o el volum de les peces, però també el significat espiritual de les obres. Això és precisament el que el diferencia del cant litúrgic catòlic, centrat en l'expressivitat. La música del cor està sempre al servei de l'Església, encara ara, i ha de conduir al contacte amb Déu.

Al Festival de la Porta Ferrada, aquest vespre el cor de religiosos interpretarà les melodies monofòniques i polifòniques (sense acords tonals) del seu repertori actual, que inclou peces de Rakhmàninov, Bortnianski, Txesnokov i Gretxanínov i obres populars com Kalinka, els remers del Volga , cançons militars o cosaques.

El cor es va fundar el 1983. Fa 25 anys va enregistrar el primer treball discogràfic i, a partir de l'obertura de l'URSS i després d'actuar als festivals de Salzburg, Graz i Lockenhaus, van començar a fer gires per tot el món. A Sant Feliu, actuaran al monestir i obriran un cicle coral.

stats