Cultura 20/05/2011

Nintendo revoluciona la fotografia 3D a l'Arts Santa Mònica

L'empresa que va distribuir a Ouka Leele, Joan Fontcuberta, Marisa Flórez, Txema Salvans o Manuel Queimadelos, entre altres, fotògrafs l'últim model de la seva consola, que permet fer fotografies en 3D, que es poden visualitzar sense necessitat d'ulleres.

Efe
2 min
Una de les fotografies de Joan Fontcuberta

BarcelonaOuka Leele, Joan Fontcuberta, Marisa Flórez, Txema Salvans o Manuel Queimadelos són alguns dels fotògrafs que participen en "Dimensions", la primera exposició fotogràfica en tres dimensions que es pot visionar sense ulleres i que s'inaugura avui a l'Arts Santa Mònica.

L'exposició parteix de la iniciativa de l'empresa Nintendo, que va distribuir entre fotògrafs espanyols coneguts l'últim model de la seva popular consola de jocs, que permet fer fotografies en 3D, i els fotògrafs van realitzar instantànies en les seves respectives disciplines (fotoperiodisme, naturalesa, moda, esport, art).

El primer a animar-se a formar part d'aquesta aventura fotogràfica va ser Joan Fontcuberta, un dels pocs artistes espanyols a qui el MoMA de Nova York ha dedicat una exposició individual.

Premi Nacional de Fotografia el 1998, Fontcuberta, que ha exercit d'assessor de l'exposició, ha indicat a la presentació que aquesta tecnologia que permet obtenir imatges en 3D de visió directa "suposa -ha dit- un èxit pioner, com ho va ser el 1925 l'aparició de la Leika, la irrupció de la Polaroid o posteriorment de la tecnologia digital".

Segons la seva opinió, "molt probablement, les càmeres del futur acabaran basant-se en aquest principi, de manera que per defecte ens proporcionaran fotos en relleu i només amb esforç aconseguirem tornar a les 'arcaiques' imatges bidimensionals".

Aquesta tecnologia consisteix a dos lents mirant cap a l'exterior (per compondre una imatge en tres dimensions al prendre la foto) i una càmera mirant cap a dins, per prendre fotos de l'usuari que subjecta la consola.

A partir d'aquí, el programa informàtic deixa llibertat d'acció a l'artista que pot "jugar" literalment amb les seves fotos, com reconeix el propi Txema Salvans: "Ara ja ningú dubtarà que la fotografia és també un joc".

Seguint aquest sentiment lúdic, Ouka Leele va descobrir les possibilitats que li oferia una de les aplicacions de la consola al poder crear un personatge a la seva imatge i semblança, "una mini Ouka Leele a la qual vaig fer viatjar per la casa, que se sorprenia o actuava en cada escenari, gairebé amb sentiments i emocions".

Segons l'opinió de Fontcuberta, "assistim a l'inici d'un nou canvi de paradigma en la història de la comunicació visual i el sorprenent en aquest cas és que la innovació tecnològica no procedeix d'aplicacions científiques, industrials o militars, sinó d'una joguina".

Marisa Flórez, editora gràfica del País i Premi Nacional de Periodisme el 1979, va demanar a Zapatero i Rajoy que posessin davant aquest nou enginy fotogràfic al Congrés dels Diputats.

Amb aquesta experiència, Flórez volia "comprovar l'eficàcia de la tecnologia 3D al camp de la fotografia de premsa" i després de veure el resultat comenta: "Fer fotografies amb la càmera 3D m'ha permès obtenir imatges plenes de realisme i a l'observar-les, puc reviure l'escena com si encara fos allà".

La naturalesa també és present en "Dimensions", que estarà oberta al públic a l'Arts Santa Mònica fins al pròxim dia 29, a través de l'obra de José B. Ruiz, un dels fotògrafs espanyols més premiats internacionalment en concursos de fotografia d'aquest gènere.

"La meva idea al rebre aquesta invitació va ser fer partícip l'espectador de la bellesa que hi ha en el món natural", subratlla Ruiz, qui ha retratat la naturalesa en estat pur, "des dels paisatges recòndits d'una cova al costat del mar fins a les vertiginoses corbes de la petxina d'un Nautilus".

stats