PREMIS
Cultura 11/06/2012

El Nobel també està de retallades

La fundació que entrega els guardons rebaixa la dotació un 20% per assegurar-se que la fortuna rendeix prou per garantir els premis perpètuament

Efe
1 min

BarcelonaLa Fundació Nobel ha anunciat avui que reduirà la dotació dels seus coneguts premis un 20% aquest any per evitar una disminució del seu capital a llarg termini.

La dotació dels sis premis Nobel (medicina, física, química, de la pau, literatura i economia) baixarà, per tant, dels 1,1 milions d'euros als 876.785 euros, va assenyalar en un comunicat aquesta institució amb seu a Estocolm.

La mesura es justifica per aconseguir en els propers anys un rendiment del capital de la fundació "ajustat a la inflació". En el seu testament, el magnat suec Alfred Nobel (1833-1896), creador dels guardons, va disposar que la seva fortuna s'invertís en valors mobiliaris i segurs i que els interessos es dividissin en cinc parts iguals (el premi d'economia va ser creat més tard).

Després de recuperar els béns de Nobel, que estaven repartits per Europa, el rei Òscar II de Suècia va promulgar el 1900 els estatuts de la fundació, una de les tasques principals de la qual és salvaguardar la base econòmica dels guardons. "El capital deixat per Alfred Nobel ha de ser, per tant, manejat de manera que sigui possible repartir els premis Nobel amb perpetuïtat, garantint alhora la independència de les institucions que atorguen els guardons", s'indica en el comunicat.

L'última vegada que la fundació va alterar la dotació dels premis va ser el 2001, quan van passar dels 9 als 10 milions de corones sueques.

stats