Cultura 26/05/2011

'L.A. Noire', un videojoc estil James Ellroy

L'univers de novel·la negra de l'escriptor salta a les videoconsoles

Ricard Martín
2 min
'L.A. Noir'

BarcelonaEls videojocs cap cop més es fusionen amb el cinema i la cultura, i abandonen els universos que normalment són terreny abonat de la subcultura nerd, com els dracs i masmorres o els apocalipsi zombis. Una bona mostra n'és el videojoc L.A. Noire de Rockstar Games, inspirat en l'univers literari de James Ellroy i que avui es posa a la venda, disponible per a les consoles Playstation 3 i Xbox 360.

Sota un guió i direcció de Brendan McNamara, L.A. Noire és una porta d'entrada interactiva als universos de James Ellroy, escriptor de novel·la negra reconegut mundialment per públic i crítica. I està situat just en el període històric de les millors narracions d'Ellroy, com La dàlia negra o L.A. Confidential: principis dels anys cinquanta, quan la sobtada prosperitat de Hollywood va empènyer milers de dones cap a Los Angeles per convertir-se en estrelles de cinema, i van acabar xipollejant en el fang del porno, la droga i la prostitució.

El protagonista del joc és Cole Phelps, un jove que s'incorpora al departament de Policia de Los Angeles l'any 1947, el més violent de la història de la ciutat, i que anirà ascendint des del departament de Tràfic fins a Antivici. Allò novedós del joc, tractant-se de Rockstar –especialitzada en aventures ultraviolentes com Bully o Red Dead Redemption– és que està centrat en la resolució de casos policials. Phelps ha de cercar proves en l'escena del crim, seguir sospitosos i sobretot parlar amb testimonis per fer avançar la trama. I en la importància dels interrogatoris rau allò revolucionari de L.A. Noire: el jugador haurà de deduir qui menteix o qui omet informació, i haurà d'escollir la manera de fer cantar els sospitosos.

Aquesta mecànica de joc ha fet que els programadors hagin desenvolupat una nova eina de captura de gestos per incorporar-los a l'acció. Actors com Sean MacGowan (C.S.I.) o Ned Vaughn (El mentalista) han prestat les seves interpretacions.

L'equip de producció del joc es va desplaçar a Los Angeles per documentar l'aspecte de la ciutat durant els anys quaranta, va recopilar més de 180.000 fotografies i va revisar hemeroteques i arxius policials per a fer-los servir com a base dels casos. D'aquesta recerca en va sortir un guió de 2.000 pàgines. El resultat ha enlluernat crítica i jugadors, i en el darrer festival de cinema de Tribeca, a Nova York, L.A. Noire va rebre tractament de film, amb un passi especial d'aquesta fosca aventura.

stats