Cultura 17/09/2012

Noms essencials de la geografia musical d'Osona

D'Osona n'està emergint una escena musical tan diversa en estils com sòlida en els plantejaments. De la Iaia a Nyandú i Mates Mates, la majoria de grups acaben tocant a Vic durant el Mercat o a l'Off.

X.c.
3 min
Noms essencials de la geografia musical d'Osona

BARCELONA.L'any passat La Iaia van tocar a la plaça Major de Vic durant el Mercat de Música Viva. Aquest any hi han tocat els Txarango, un grup format a Barcelona amb músics osonencs i del Ripollès, i Els Catarres, que són de Centelles. Nyandú, la banda de la Torre d'Oristà que va guanyar l'últim concurs Sona 9, ha estrenat disc al certamen.

El segell Famèlic, que edita els discos de dos grups osonencs més, Mates Mates i L'Hereu Escampa, munta, a més, el Festival Hoteler durant els dies del Mercat. I La Castanya, la discogràfica de Furguson, de Gurb, ha organitzat la gira dels nord-americans Rebecca Gates i Ted Leo, que enguany ha passat pel Mercat. L'osonenc Guillem Roma, un cantautor amb tocs de pop, world music i jazz, ha sigut un dels artistes que han actuat a l'inVICtro. Turnstile, de Manlleu, són un dels molts grups de la comarca que han participat en el Sugar Il·legal Fest. Musicalment, tots aquests noms tenen poc a veure entre ells, cosa que diu molt de la diversitat musical que està emergint d'Osona. Potser l'únic vincle, al marge de la geografia, és l'edat: entre els 18 i els 30 anys.

Jordi Casadesús, component de La Iaia, troba que la diversitat és un element positiu i considera que "el millor és que no és una escena amb un sol so o un sol estil". "Hi ha molta gent fent música molt diferent", diu Casadesús, que reconeix que a Osona són molt consumidors de música. Els estils i les actituds van del pop-folk al hardcore-punk, i de les bandes de so mestís als cantautors. Uns acumulen experiència com a espectadors del Primavera Sound. Altres es mouen en els postulats del do it yourself més purista. Gairebé tots han tocat a la Jazz Cava de Vic, a l'InVICtro, a l'Hoteler o al Sugar Il·legal Fest.

Mates Mates

L'encant de la psicodèlia

Dissabte els Mates Mates van fer un gran salt a la Carpa Vermella del Mercat de Música Viva. A més de confirmar les expectatives generades pel disc Vida animal (2012) -produït per Joan Pons, d'El Petit de Cal Eril- van aconseguir una colla de nous seguidors, que van sortir del concert convençuts que havien vist el grup que calia veure.

L'actuació, malgrat un problema amb l'amplificador del baix, va mostrar la solidesa instrumental del grup i, sobretot, l'empenta de cançons com Cotxe groc , Abrics llargs i cabells verds , Residència nuclear i una de nova, Raig de sol mortal . La seva barreja de psicodèlia, pop i rock, amb el toc de distinció del trombó, la veu de Luca Masseroni i unes guitarres que tan aviat són dolces com estripades, els consoliden com una de les propostes més interessants del 2012.

Mates Mates, que actuaran al festival BAM de Barcelona aquest divendres 21 de setembre, és un dels grups del segell Famèlic, que també edita a L'Hereu Escampa (tocaran al BAM el dia 22) i Ohios.

La Iaia

L'èxit d'un trio diferent

Són l'últim fenomen del pop català. D'ençà que van publicar Les ratlles del banyador (2011) i van actuar a la plaça Major de Vic, Ernest Crusats, Jordi Casadesús i Jordi Torrents han fet una extensa gira que els ha dut a festivals com el Pròxims, que dissabte els portarà al BAM i que acabarà el 2 de desembre a L'Atlàntida de Vic. Casadesús participa en l'organització del festival Foramuralla i en la programació de la Jazz Cava.

Furguson

De Gurb a l'Amèrica del Nord

L'any passat una programadora del festival South by Southwest d'Austin acreditada al Mercat els va veure al Festival Hoteler. De la trobada en va acabar sortint una actuació a Austin i una altra a Toronto, a les quals es van afegir més dates pels Estats Units organitzades per La Castanya, el segell que edita el punk lliure d'aquest grup de Gurb.

Joana Serrat

El renaixement de la filla pròdiga

El 2008 va publicar Liffey i va actuar a l'inVICtro. Un any després va editar Hit the pavement i va desaparèixer, fins al 2012. El retorn, The relief sessions , ha permès que el seu folk intimista i fosc sonés en festivals com el Cruïlla i el Foramuralla. El 10 d'octubre actua a l'Heliogàbal.

stats