LITERATURA
Cultura 18/03/2016

“A Noruega, els únics revolucionaris són els criminals”

Jo Nesbo publica la desena entrega de Harry Hole

Sílvia Marimon
2 min
Jo Nesbo va ser ahir a Barcelona per presentar la seva nova novel·la, Policia.

BarcelonaJo Nesbo (Oslo, 1960) va crear l’autodestructiu policia Harry Hole mentre viatjava amb avió d’Oslo a Sydney. Han passat pràcticament vint anys, i Hole continua capbussant-se en els casos d’homicidi amb més intensitat que mai i amb un instint infal·lible. El detectiu aixeca passions: més de 25 milions d’exemplars venuts arreu del món i fans incondicionals, com la cantant Patti Smith: “Si voleu tocar amb músics llegendaris, utilitzeu moltes referències musicals a les novel·les. Smith em va dir que era fan de Hole i em va convidar a tocar amb ella l’estiu passat”, diu tot somrient Nesbo, que també és compositor i cantant del grup Di Derre.

Policia (Proa / Roja y Negra) és la desena novel·la amb el seductor Harry Hole com a protagonista. En aquesta nova entrega, Nesbo juga amb el lector i reconeix que el manipula: “Harry Hole s’ha convertit en un personatge místic, és una mica com el tauró de Spielberg, que no es veu fins al final i així sembla més gran i fa més por. Es tracta d’augmentar la tensió”, explica. En la novel·la, l’assassí té una obsessió amb els policies, els mata de manera molt salvatge: “A la societat noruega sembla que ningú es rebel·la contra les injustícies socials, i que els únics revolucionaris siguin els criminals, que actuen contra el sistema”, afirma. A Policia,però, no només hi ha sang i fetge, sinó també molt d’amor i pèrdues devastadores.

Més dilemes morals

Després de tants anys amb Hole, escriptor i personatge han desenvolupat una relació molt íntima. El detectiu de quasi dos metres continua fascinant Nesbo: “Pensava que me’n cansaria, però és al revés. Quan no coneixes un personatge tens molta més llibertat, però si el coneixes més profundament, és molt més interessant. Hole ara porta molt més equipatge i això ho puc utilitzar per plantejar dilemes morals al lector”, assegura.

Així que, de moment, sobreviurà. Però no té garantida “la vida eterna”. “Tinc la seva història en ment, des del tercer llibre de la sèrie, El pit-roig, però no revelaré quan i com desapareixerà. El que és segur és que no ressuscitarà”. I ningú aconseguirà convèncer-lo del contrari, perquè l’escriptor confessa que no li agrada gaire relacionar-se amb els lectors i encara menys deixar-se influir pels seus desitjos. “No vull que corrompin les meves novel·les. La història és només meva i no vull que ningú hi participi”, diu.

Sigui com sigui, Hole no només continuarà als llibres sinó que també sortirà a la pantalla gran interpretat per Michael Fassbender. El director Tomas Alfredson serà l’encarregat de fer la versió cinematogràfica d’ El ninot de neu (Proa, 2013). Nesbo no pensa interferir ni en el guió ni en la pel·lícula. “Alfredson ha de fer la seva pròpia versió de llibre. Jo també estic preparant una versió de Macbeth i he d’oblidar la prosa i poesia de Shakespeare per poder escriure la meva pròpia història”, diu.

El que és segur és que a la pel·lícula no hi sortiran alguns dels sempiterns acompanyats de Hole: la marca de bourbon Jim Beam i les cigarretes Camel. “La societat nord-americana és diferent de la noruega. No pots fer sortir res sense el permís de l’empresa”, diu Nesbo.

stats