LES 10 MILLORS CANÇONS D'AMOR EN CATALÀ DEL 2000 AL 2012
Cultura 15/01/2012

Noves paraules d'amor

Xavier Cervantes
4 min
Noves paraules d'amor

Volíem saber quines són les noves paraules d'amor de la música en català, quines cançons són les que la gent ha fet seves de l'any 2000 ençà. Vam compartir la pregunta amb els lectors de l'ARA, i aquest n'és el resultat: 10 cançons d'amor sobre l'amor, però també sobre el desamor i les incerteses del sentiment més poderós.

1. Amb tu

Lax'n'Busto. Del disc Llença't (2000)

Els lectors de l'ARA han decidit que Amb tu és la millor cançó d'amor en català dels últims dotze anys. Els vots recompensen una composició de Jesús Rovira que és un elogi de la parella, sobretot de la necessitat de companyia. El títol és tan explícit com alguns versos: "Sol no vull trobar-me, / ni demà ni més enllà". Amor fins als últims dies. Tant Pemi Fortuny en la gravació original com Salva Racero des del 2006 la canten enfilats a l'èpica de les guitarres, com manen els cànons dels himnes de rock.

2. Sense tu

Teràpia de Shock. Del disc Escapa't amb mi (2008)

L'èxit de la sèrie Polseres vermelles ha catapultat aquesta cançó de paraules senzilles i rimes d'art menor. La història no té secrets: l'adolescent consumit per l'absència que canta el seu mal de cor amb l'èpica de les balades acústiques que neixen de l'alè del power pop .

3. Com anar al cel i tornar

Els Pets. Del disc Com anar al cel i tornar (2007)

Les notes del piano situen la cançó en el territori del drama. És el revers fosc de Cançó d'amor #398 . El mateix home que es mirava enlluernat la dona que dormia al seu costat ara imagina el dia que ella es llevarà "amb un cert regust amarg". És el moment de la revelació, quan davant seu passa el primer fotograma de la fi d'aquell amor que havia de ser "llarg com anar al cel i tornar". Lluís Gavaldà, com Ray Davies, Nick Lowe i Elvis Costello, canta sobre un amor de parella que s'esgota entre les parets de la convivència.

4. Calgary 88

Antònia Font. Del disc Lamparetes (2011)

Joan Miquel Oliver va decidir que ell també podia escriure una cançó que expliqués una història amb principi i final. El que no s'esperava ningú era aquesta aventura romàntica sobre dos patinadors que es casen a la pista de gel dels Jocs Olímpics. I encara menys que fos tal com raja, sense ironia, i amb una referència explícita a una de les cançons més kitsch de la història: Atlantis is calling (S.O.S. for love) de Modern Talking. Tot plegat, amb una instrumentació sintètica molt dels anys 80 que no desentonaria en la banda sonora de Drive .

5. Criticarem les noves modes de pentinats

Manel. Del disc 10 milles per veure una bona armadura (2011)

Els lectors de l'ARA han votat gairebé una dotzena de cançons dels Manel. Finalment, han preferit aquesta abans que les Corrandes de la parella estable . Té la seva lògica. Criticarem les noves modes de pentinats és una cançó especial. Els vents gronxen una declaració d'amor eterna expressada amb nostàlgia per un futur que l'amant no sap si el passarà amb ella. "Quan seré vell, seguiré cantant-te cançons". Qui no voldria ser capaç d'estimar amb tanta intensitat?

6. Un tros de fang

Mishima. Del disc S e t tota la vida (2007)

Mishima són els únics amb dues cançons entre les 10 millors. A Un tros de fang en tenen prou amb una guitarra acústica, un ritmet amb el teclat i la veu de David Carabén, suau, tímida, com el narrador de la cançó. "A les teves mans, un tros de fang". Ai, un amor que no rutlla. "Tu no saps com em fas sentir / com un idiota, que compta el temps perdut / entre un ja ens veurem i un avui no puc". Cap al final, els cors fan que la tristesa del protagonista sembli infinita. Musicalment, el gran encert de Mishima és mantenir la cançó fora de les urpes de l'èpica.

7. Jean-Luc

Els Amics de les Arts. Del disc Bed & Breakfast (2009)

A la pel·lícula Somnis d'un seductor Woody Allen demanava consell a Humphrey Bogart per entendre les dones. L'insegur protagonista de Jean-Luc s'estima més recórrer a Godard. "Has d'estar convençut de fer-ho", diu l'oracle de la Nouvelle Vague. Però ell no s'hi atreveix i al final només en treu un esmorzar i un petó que, esclar, no sap interpretar. "Una dona és una dona, no et preocupis, tant se val", deixa anar Godard.

8. Je t'aime

Anna Roig i l'Ombre de ton Chien. Del disc Anna Roig i l'Ombre de ton Chien (2009)

L'amor és l'amour . Deu ser la primera lliçó que aprenen els publicistes de perfums. Anna Roig li dóna la volta. "Je t'aime", etziba amb una veu dolça que s'esquinça i sembla plorar d'alegria, com si Serge Gainsbourg se la mirés entre el fum d'un Gitanes. Ell no obre la boca, però ella sap que ell se l'estima. "Ho veig en els teus ulls", canta la mateixa Anna que dos anys després va ser prou atrevida per rimar "petons" amb "camions", en una altra de les cançons que els lectors de l'ARA han votat entre les 20 millors.

9. Cert, clar i breu

Mishima. Del disc Trucar a casa. Recollir les fotos. Pagar la multa (2005)

A Cert, clar i breu , David Carabén i Flora Saura només necessiten un minut i nou segons per definir l'amor. "Ara i aquí / t'estimo". O l'amor de Carabén, perquè és ell qui dicta les paraules que canta Saura, en un joc de veus gens innocent.

10. Jenifer

Els Catarres. Del disc Cançons 2011 (2011)

La força de l'amor és així: et pot fer renunciar a tots els principis. Els Catarres ho expliquen forçant els contrastos i confiant en el poder de la tornada. "Lluitarem pel nostre amor prohibit". Al Baix Llobregat, Romeu i Julieta són un votant de CiU i una choni de Castefa .

stats