MÚSICA
Cultura 03/05/2016

El Nowa Reggae es queda i dóna aire als festivals

L’Ajuntament de Vilanova garanteix la continuïtat d’esdeveniments “amb especial projecció cultural”

Xavier Cervantes
3 min
Concentració de suport al festival Nowa Reggae de Vilanova i la Geltrú el 16 d’abril.

BarcelonaLa situació de la música en directe a Catalunya és tan fràgil que un problema concret pot fer trontollar tot l’ecosistema. És el que va passar quan el 14 de març una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar la llicència que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú havia concedit perquè el festival Nowa Reggae se seguís celebrant al Molí de Mar. La sentència recollia la demanda d’uns veïns que asseguraven que els concerts, que es fan un cap de setmana de juliol, els impedien descansar. Tot plegat feia perillar la continuïtat d’un festival amb una dècada d’història i suposava un precedent que podia afectar-ne d’altres arreu del territori.

Finalment, el Nowa Reggae es queda a Vilanova i la Geltrú, tot i que en una nova ubicació: el parc de Ribes Roges. “El festival no perd la seva essència, perquè se seguirà fent de cara al mar”, diu un dels organitzadors del Nowa Reggae, Jordi Conejero. L’Ajuntament de Vilanova ja havia fet costat al festival signant un manifest de suport impulsat per la Coordinadora d’Entitats Juvenils i Culturals de Vilanova i la Geltrú. Després va trobar un nou emplaçament per substituir el Molí de Mar, i ahir va aprovar una modificació en l’ordenança de sorolls per permetre l’organització de festivals “amb especial projecció cultural” i que tinguin “un cert arrelament” a la ciutat. Segons l’alcaldessa vilanovina, Neus Lloveras, “Vilanova no seria Vilanova sense aquests festivals”, que quedaran emparats pel punt de l’ordenança reguladora de sorolls que fins ara permetia que el Carnaval, la revetlla de Sant Joan i les festes majors superessin els límits de so permesos a la ciutat.

Lloveras reconeix que fins ara la normativa estava oberta a “un grau d’interpretació que ha donat peu a una sentència negativa vers el Nowa Reggae”. El canvi normatiu, doncs, preveu protegir els esdeveniments culturals i alhora conciliar-los amb el descans dels veïns. “És importantíssim parlar amb tothom”, diu l’alcaldessa, que abans d’aprovar el nou emplaçament del Nowa Reggae també ha mantingut reunions amb els veïns de la zona.

La nova ubicació implica un canvi de model del festival. “És un espai més gran, d’uns 11.000 metres quadrats i amb un perímetre de 600 metres -explica Conejero-. Podrem tenir quatre escenaris en comptes de dos, però també hi haurà més despeses d’infraestructura i seguretat”. El pressupost del Nowa Reggae, que és d’uns 70.000 euros, augmentarà un 50%, i el cartell de l’edició que se celebrarà els dies 15 i 16 de juliol passarà de catorze artistes a una trentena. “Així podrem tocar més estils de la música jamaicana, i el fet que hi hagi una zona amb ombra ens permetrà començar una mica abans a la tarda amb activitats familiars”, diu Conejero.

Blindats per llei

La solució vilanovina no serà un cas aïllat perquè la Generalitat treballa des de fa setmanes en un marc legal que “blindi els festivals de música”, tal com va assegurar el conseller de Cultura, Santi Vila, el 21 d’abril. Una comissió de treball en què hi ha representades les conselleries de Cultura, Interior i Territori està estudiant possibles redactats per incorporar a la nova llei d’espectacles que actualment està en tràmit parlamentari i que podria aprovar-se a finals de juny o a principis de juliol. El propòsit és trobar un equilibri que permeti la protecció dels festivals, el descans dels veïns i l’ús responsable de l’espai públic; per exemple, evitant que una mateixa plaça es converteixi en escenari musical tot l’estiu.

stats