Cultura 12/08/2012

Oscars 2013: comencen les apostes

Fins al 24 de febrer no es coneixeran els guanyadors dels Oscars 2013, però el mapa dels possibles candidats ja pren forma. Els nous films de Spielberg, Ang Lee i P.T. Anderson surten amb avantatge.

Xavi Serra
4 min
ELS CANDIDATS 01. Life of piés l'odissea de supervivència d'Ang Lee.  02. Joaquin Phoenix a The master, de  Paul Thomas Anderson.  03. Keira Knightley a Anna Karenina, de Joe Wright.  04. Hugh Jackman a Los miserables, de Tom Hooper.

BARCELONAUna prèvia dels Oscars a sis mesos vista? Això sí que és començar d'hora la pretemporada. Pot semblar agosarat, però a aquestes altures de l'any, les cartes ja estan sobre la taula. Dos dels festivals que nodreixen la graella dels Oscars, Canes i Sundance, es van celebrar en el primer semestre, i els de Venècia i Toronto ja han anunciat les seves respectives programacions. I els estudis situen les estrenes dels seus cavalls guanyadors estratègicament perquè la promoció coincideixi amb l'època dels Oscars.

És veritat que la majoria dels títols encara són inèdits, però no és difícil intuir quines pel·lícules compraran el seu bitllet de la gala anticipadament només pel nom dels artistes que hi ha al davant o al darrere de la càmera. No es tracta, esclar, d'endevinar qui serà el guanyador de la gala, però sí d'esbossar una primera llista dels 15 o 20 títols que el 24 de febrer del 2013 es repartiran el pastís dels Oscars.

Vaques sagrades

Els intocables: Spielberg, Malick, Jackson, Tarantino i els Coen

Spielberg és candidat a l'Oscar des que es va saber que preparava una biografia d'Abraham Lincoln amb Daniel Day Lewis de protagonista: entre tots dos sumen cinc Oscars. Terrence Malick presentarà el melodrama romàntic To the wonder només un any després de la nominació de L'arbre de la vida . ¿Massa d'hora per a un autor que abans dirigia un títol per dècada? Per la seva banda, Peter Jackson estrenarà la primera part d' El hòbbit , que en vista de les 11 estatuetes conquerides per la seva anterior incursió en l'univers literari de Tolkien (El senyor dels anells: El retorn del rei ), no es pot descartar com a aspirant. El fals biopic d'un cantant de folk dels 60 amb Justin Timberlake de protagonista que preparen els Coen, Inside Llewellyn Davis , no sembla que apunti als Oscars, però el mateix passava amb Valor de llei i va obtenir 10 nominacions. I al western ambientat al sud dels Estats Units de Tarantino, Django Unchained , no se li escaparan les nominacions de DiCaprio i Jamie Foxx.

L'equip Harvey Weinstein

El rei dels Oscars podria tornar-lo a guanyar amb The master

El productor i distribuïdor Harvey Weinstein és un geni a l'hora d'orquestrar campanyes de cara als Oscars. Si l'any passat la seva gran candidata era The artist i l'anterior El discurs del rei -i no cal dir que totes dues van guanyar l'Oscar-, enguany és el torn de The master , el film de Paul Thomas Anderson ( Pous d'ambició ) inspirat en la cienciologia que protagonitzen Joaquin Phoenix i Philip Seymour Hoffman. La segona línia del batalló Weinstein no és qualsevol cosa: Killing me softly , el fosc thriller d'Andrew Dominik amb Brad Pitt que es va poder veure a Canes, i Silver Lining Playbook , una nova història de superació de David O. Russell en la línia de la premiada The fighter , amb Bradley Cooper que ha de refer la seva vida després de sortir d'un hospital psiquiàtric i Robert DeNiro com a pare patidor.

La collita Sundance

El festival continua exercint de planter del cinema nord-americà

Any rere any algun títol presentat a Sundance es fa un lloc entre els nominats a l'Oscar. Aquest any sembla que li tocarà a Beast of southern wild , una mirada lírica als marginats dels pantans de Nova Orleans a través dels ulls d'una nena. El film va guanyar el Gran Premi del Jurat a Sundance i la Càmera d'Or al Festival de Canes, i s'ha convertit en la sensació indie del 2012. Un altre candidat a rascar alguna nominació és The sessions , que narra com un poeta atrapat en un pulmó d'acer intenta perdre la virginitat amb l'assistència del seu terapeuta i un mossèn. I també pot aparèixer Ruby Sparks , la comèdia fantàstica que suposa el retorn dels fills pròdigs de Sundance Jonathan Dayton i Valerie Faris, els directors de Petita Miss Sunshine .

Oscaritzables

Tom Hooper, Joe Wright i Ang Lee fan films a mida dels Oscars

Existeix un llibre d'estil per guanyar l'Oscar -o per estar-hi nominat-, i alguns directors se'l saben de memòria. Tom Hooper, que va tocar les tecles adequades amb El discurs del rei , adapta ara el musical Los miserables , amb Hugh Jackman de protagonista. Anna Karenina recupera el tàndem format pel director Joe Wright i Keira Knightley (Expiació, Orgull i prejudici ) amb una adaptació de Tolstoi que firma Tom Stoppard. I Ang Lee (Brokeback Mountain ) podria donar la sorpresa amb Life of Pi , l'adaptació d'un bestseller que narra l'odissea del supervivent d'un naufragi que ha de compartir el bot salvavides amb un tigre.

Convidats sorpresa

Els Oscars sempre deparen nominacions inesperades

Un thriller bèl·lic sobre la cacera de Bin Laden no sembla el tipus de film que competeixen als Oscars, però si el dirigeix Kathrynn Bigelow, que ja va donar la sorpresa amb En terra hostil , les coses canvien. També podria passar que El caballero oscuro: la leyenda renace aspirés a l'estatueta: al cap i a la fi, un dels motius esgrimits per augmentar el nombre de candidats a la millor pel·lícula va ser que el 2009 no va poder accedir-hi El cavaller fosc . I no es pot descartar que els acadèmics es mirin amb bons ulls Amour , l'emotiu i punyent drama de Michael Haneke, el primer en què l'austríac mostra empatia amb els seus personatges. Amb permís del fenomen Intocable i el drama xilè No , l'Oscar al millor film de parla no anglesa hauria de ser seu.

stats