INVESTIGACIÓ
Cultura 03/06/2011

La justícia xilena investigarà el presumpte assassinat de Pablo Neruda

El poeta i diplomàtic comunista va morir, segons la versió oficial, a causa d'un càncer de pròstata, 12 dies després del cop d'estat que va derrocar Salvador Allende

Redacció / Afp
2 min

BarcelonaLa justícia de Xile va acceptar dijous investigar la mort de Pablo Neruda. Segons la versió oficial, el premi Nobel de literatura del 1971 va morir per un agreujament d'un càncer de pròstata el 23 de setembre de 1973, dotze dies més tard que es produís el cop d'estat contra el seu amic Salvador Allende, el primer president socialista de Xile.

Segons una font judicial, el jutge Mario Carroza ha acceptat la demanda que dimarts va interposar el dirigent del partit comunista xilè Guillermo Teillier, que va evocar el deure moral d'investigar la mort de Neruda. Les sospites d'assassinat es basen, en part, en el testimoni de Manuel Araya, secretari i xofer de Neruda, qui afirma que el poeta va ser assassinat per evitar que es convertís, a l'exili, en un opositor de prestigi a la dictadura militar, que es va allargar fins al 1990.

Araya assegura que Neruda li va confessar que estava espantat per una misteriosa injecció que li havia administrat a la nit un metge de la clínica on estava hospitalitzat. La tesi del presumpte assassinat està secundada per un altre testimoni, l'antic ambaixador de Mèxic a Xile Gonzalo Martínez, que va visitar Neruda uns dies abans de la seva mort. Segons ha explicat Martínez, va notar una gran diferència entre l'estat del poeta durant els primers que l'havia vist a la clínica i els últims encontres, que van tenir just abans de la seva mort. L'antic ambaixador diu que Neruda, lluny d'estar en una situació crítica, podia conversar tranquil·lament i moure's per l'habitació.

El jutge Mario Carroza també ha reobert el cas de la mort del president Salvador Allende, que va es va produir durant el cop d'estat de l'11 de setembre que va portar al poder Augusto Pinochet. Les restes d'Allende van ser exhumades fa uns deu dies i en un termini de tres mesos, quan es facin públics els resultats de l'autòpsia, es podrà saber si va ser assassinat o es va suïcidar, com sostenen els seus col·laboradors més propers.

stats