Cultura
Cultura 30/08/2012

Pau Casals s'apropa als barcelonins

'La Caixa de Música de Pau Casals', al centre comercial de l'Illa Diagonal, vol mostrar al públic de la capital catalana el llegat musical i humà del compositor

Ara
2 min
Homenatge a Pau Casals

BarcelonaPau Casals va conservar intacta, fins als 90 anys, l'esperança de tornar a Catalunya. Aleshores, davant la perspectiva que potser la democràcia arribaria massa tard, va decidir crear la Fundació Pau Casals. "Potser no tornaré a veure Catalunya. Durant anys, vaig creure que la llibertat tornaria a la meva volguda terra abans de la meva mort. Ara ja no n'estic tan segur. Tornarà, això ho sé...Potser jo no viuré per veure-ho" va escriure en percebre que potser Franco moriria després que ell. Des del 1972 la Fundació gestiona la Vil·la Museu Pau Casals. Un museu que no es limita a presentar la biografia de Casals, sinó tot el que va fer que Casals fos nominat dues vegades al premi Nobel.

Una petita mostra de tot el que es pot veure i sentir a la Vil·la Museu Pau Casals, l'antiga casa d'estiueig del compositor al Vendrell, s'ha traslladat al centre comercial Illa Diagonal. Els visitants poden veure fotografies, textos i reproduccions d'alguns objectes del violoncel·lista, que fa 51 anys va pronunciar el famós discurs 'I am a catalan' a les Nacions Unides. Amb el nom de 'La Caixa de Música de Pau Casals', l'exposició, que es podrà veure fins el 8 de setembre, oferirà audicions en viu i activitats.

A la inauguració, l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, ha destacat l'humanisme de Casals: "Es va posicionar segons les seves conviccions". La gerent de la fundació ha ressaltat el fet que el músic, que va ajudar a molts dels qui com ell van patir l'exili, mai va deixar de lluitar: "Va lluitar per la pau, la justícia i la llibertat". Amb aquesta exposició, la Fundació vol apropar a tots els públics la figura del violoncel·lista: "Nosaltres volem posar rodes al museu, és a dir, organitzar petites mostres per difondre la figura de Pau Casals fora del Vendrell, on ja és bastant conegut" ha dit Ibarz. "Barcelona és un dels primers llocs, vam fer una proposta i l'Illa ens ha patrocinat aquesta exposició", ha afegit.

La mostra també vol mostrar l'actitud vital del mestre, així com el seu desig que la música constitueixi un element imprescindible en la formació de nens i joves, actitud que es plasma amb una sèrie de tallers infantils, música diària en viu i explicacions setmanals d'un luthier.

stats