Cinema
Cultura 02/05/2015

Vint-i-un films que expliquen la Segona Guerra Mundial: de 'Cabaret' a 'Roma, ciutat oberta'

Des de l'auge del nazisme fins a les conseqüències d'un conflicte bèl·lic que va devastar Europa

5 min

BarcelonaAmb l'ARA d'aquest diumenge us expliquem l'endemà del suïcidi de Hitler a través de 10 conceptes: la pèrdua de la llar, la venjança, les depuracions, la desaparició dels pares, les persecucions de jueus i minories ètniques mesos després de la guerra, el nou mapa polític, les matances al Senegal i Algèria mentre es celebrava la derrota del nazisme i els judicis de Nuremberg. Acabem amb una anàlisi sobre l'excepció del cas espanyol. Per anar fent boca, us relatem la Segona Guerra Mundial a través d'una vintena de pel·lícules. Molts d'aquests films han estat escollits pels lectors de l'ARA. Hi ha centenars de films que retraten aquest període de la història. Aquesta és tan sols una petita selecció.

1. 'Cabaret' (1972), de Bob Fosse

Tot un clàssic que retrata la República de Weimar i la crisi econòmica i política que va viure Alemanya durant la dècada dels 30. És també un moment de gran ebullició artística marcat per una fatalitat: l'ascens de Hitler. El film comença precisament amb un membre de les Joventuts Hitlerianes cantant 'Tomorrow belongs to me' (L'endemà em pertany).

2. 'Triumph des Willens' (El triomf de la voluntat) (1935), de Leni Riefenstahl

Hitler era un enamorat del cinema i tenia molt clara la importància que tenia com a eina de propaganda. La seva cineasta preferida, Leni Riefenstahl, va elaborar films mítics com 'El triomf de la voluntat', que volia seduir les masses amb una elaborada escenificació dels actes públics del líder nazi.

3. 'El gran dictador' (1940), de Charles Chaplin

Una gran paròdia del líder nazi. A l'escena final, Chaplin surt del seu personatge i parla al públic en primera persona, enaltint els valors més nobles de l'home, i converteix així la pel·lícula en un missatge de pau i llibertat.

4. 'Unsere Mütter, unsere Väter' (Fills del Tercer Reich) (2013), de Philipp Kadelbach

Aquesta minisèrie alemanya va tenir un gran èxit a la televisió. Explica la història de cinc amics que en l'Alemanya del 1941 s'enfronten. Segons el diari 'Frankfurter Allgemeine Zeitung': "Poques vegades s'havia entès tan bé el funcionament de la maquinària adoctrinadora del nacionalsocialisme. I mai s'havia pogut veure tan clarament que els enemics dels nazis no tenien per què ser amics de les víctimes". El diari es refereix al fet que els qui van lluitar al costat dels aliats a vegades també van ser antisemites.

5. 'Europa, Europa' (1990), d'Agnieszka Holland

Es tracta d'una adaptació de l'autobiografia de Salomon Perel, un jueu alemany que es va fer passar per ari per tal de sobreviure. Va arribar a treballar com a intèrpret per a la Wehrmacht i va estudiar a les escoles nazis.

6. 'The longest day' (El dia més llarg) (1962), de Ken Annakin, Andrew Marton i Bernhard Wicki

El film narra el desembarcament a Normandia. Els directors volien relatar aquest episodi bèl·lic, des del punt de vista dels dos bàndols, amb gran precisió i van comptar amb l'assessorament de militars.

7. 'Uno Rojo, división de choque' (1980), de Samuel Fuller

El film descriu com quatre joves soldats són conduïts pel seu sergent a través dels camps de batalla de mig Europa. A través del film es poden recórrer grans escenaris del conflicte.

8. 'Saving private Ryan' (Salvar el soldat Ryan) (1998), de Steven Spielberg

Els primers 20 minuts d'aquest film posen la pell de gallina. Són un retrat sagnant i cruel de la batalla a les costes franceses. Quan alguns dels veterans que van participar a la Segona Guerra Mundial van veure el film van reconèixer que era molt verídic. Un d'ells va comentar: "Només li falta l'olor de mort".

9. 'Stalingrad' (1993), de Joseph Vilsmaier

Aquesta pel·lícula bèl·lica alemanya mostra les terribles condicions en què els soldats alemanys van combatre al front rus. El film mostra l'experiència d'un batalló d'assalt que és enviat a una missió suïcida.

10. 'Enemic a les portes' (2001), de Jean-Jacques Annaud

La guerra a la Unió Soviètica des d'un altre punt de vista. El film s'inspira en les memòries de Vassili Zàitsev (1915-1991), un franctirador convertit en heroi, que es va enfrontar als alemanys mentre aquests assetjaven Stalingrad.

11. 'Die Brücke' (El pont) (1959), de Bernhard Wicki

El film transcorre a Alemanya el 1945 i explica com un grup d'adolescents són mobilitzats per la Wehrmacht davant l'escassetat de soldats. A aquests joves alemanys se'ls ordena una missió: protegir un pont dels aliats.

12. 'El submarí' (1981), de Wolfgang Petersen

Aquest film alemany explica la història fictícia del submarí alemany U-96 i la seva tripulació. Mostra tant la tenacitat i excitació de la caça de vaixells aliats com les dificultats de sobreviure als atacs de les escortes durant la Batalla de l'Atlàntic.

13. 'La gran evasió' (1963), de John Sturges

Steve McQueen interpreta un capità de les forces aèries nord-americanes obsessionat per fugar-se d'un camp de presoners. El film és un retrat de la vida dels qui van ser tancats rere les filferrades.

14. 'El pianista' (2002), de Roman Polanski

Polanski va adaptar les memòries del músic polonès d'origen jueu, Władysław Szpilman, per fer un retrat esfereïdor del gueto de Varsòvia.

15. 'Paris brûle-t-il?' (Crema París?) (1966), de René Clément

El film descriu amb molt de detall els dies abans que París fos alliberat. Mostra el conflicte des de diferents punts de vista: el dels habitants de la capital francesa, el dels soldats de Lecrerc i Eisenhower i el de les tropes nazis.

16. 'La llista de Schindler' (1993), de Steven Spielberg

La pel·lícula reconstrueix la història d'Oskar Schindler, l'empresari alemany que va salvar 1.200 jueus dels crematoris des que un dia va veure una nena amb un abric vermell, que caminava desorientada, mentre els alemanys desallotjaven el gueto de Cracòvia. El vermell de l'abric és l'únic color que apareix en aquesta pel·lícula rodada en blanc i negre per Steven Spielberg.

17. 'Roma: ciutat oberta' (1945), de Roberto Rossellini

La pel·lícula descriu la situació de Roma durant els últims anys de l'ocupació alemanya. Va ser rodada mesos després que acabés la guerra i els escenaris, una ciutat devastada, són reals. La majoria d'actors no són professionals i molts dels fets que descriu són verídics.

18. 'Alemanya, any zero' (1948), de Roberto Rossellini

Una pel·lícula molt inquietant per com descriu els efectes de la postguerra entre els més vulnerables. Edmund és un nen que intenta sobreviure a Berlín després de la derrota. Ha d'aconseguir menjar per a la seva família. Té un pare malalt, un germà que s'oculta per por als aliats i una germana que es prostitueix. És un retrat colpidor sobre la pèrdua de la innocència i com, a vegades, no es pot suportar allò que s'ha hagut de fer per sobreviure. El final és esfereïdor.

19. 'Anonyma - Eine Frau in Berlin' (Una dona a Berlín) (2008), de Max Färberböck

Aquest film alemany relata les violacions que van haver de patir les dones alemanyes. A través del testimoni d'una dona, que és violada i inicia una relació amb un soldat rus per no patir més atacs, descriu un Berlín apocalíptic.

20. 'Judgment at Nuremberg' (El judici de Nuremberg) (1961), de Stanley Kramer

La pel·lícula explica els judicis de Nuremberg i reflexiona sobre la responsabilitat individual en els crims que els nazis van cometre contra la humanitat.

21. 'Lili Marleen' (1981), de Rainer Wenrer Fassbinder

'Mit dir, Lili Marleen' (Amb tu, Lili Marleen). Així acaba una de les cançons més mítiques de la Segona Guerra Mundial. Hitler va arribar a dir: "Aquesta cançó ens sobreviurà a tots". Fassbinder agafa com a línia argumental la vida d'una cantant de cabaret enamorada d'un jueu i descriu el seu ascens i també la seva decadència. És un recorregut també per l'auge i la derrota del nazisme.

stats