Cultura
Cultura 02/06/2011

El Pen Català presenta la nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics

Segons el 'Manifest de Girona', les Nacions Unides han de reconèixer l'ús i la protecció de la llengua com a dret humà fonamental

Efe
1 min

BarcelonaEl Pen Club Català ha presentat avui la nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics, un decàleg elaborat per la institució que defineix la diversitat lingüística com a "patrimoni de la humanitat".

La nova Declaració, pendent de ser aprovada al congrés de Belgrad del setembre, coincideix amb els quinze anys de la Declaració dels Drets Lingüístics a Barcelona. Quaranta-un centres del PEN, a més de seixanta-sis ONG's i quaranta-un experts del món van partir del principi que "els drets lingüístics són, a la vegada, individuals i col·lectius".

El manifest signat avui conclou que "el respecte per totes les llengües i cultures és fonamental en el procés de construcció i manteniment del diàleg i de la pau al món", i que "cada persona aprèn a parlar en el si d'una comunitat que li dóna la vida, la llengua, la cultura i la identitat". Les diferents llengües són, segons els signants, el mitjà que permet el creiexement de l'individu i el desenvolupament de les cultures.

La declaració fa referència al dret a què una llengua esdevingui llengua oficial del territori on es parla i la importància de l'ensenyament escolar, per "prestigiar la llengua parlada". També indica que el coneixement de diverses llengües "afavoreix l'empatia i obertura intel·lectual", fa una defensa de la traducció com a element per fomentar el respecte entre els humans i subratlla el paper dels mitjans en el prestigi i rigor de la llengua.

L'últim punt del document del 'Manifest de Girona' subratlla que "el dret a l'ús i protecció de la pròpia llengua ha de ser reconegut per les Nacions Unides com un dels drets humans fonamentals".

stats