LITERATURA
Cultura 30/09/2011

Un poema inèdit de Pere Quart per recordar Joan Triadú

Fa un any va morir Joan Triadú, un dels crítics literaris catalans de referència, pedagog que ha creat escola i activista cultural infatigable. L'ARA publica un poema inèdit que li va dedicar Pere Quart.

Jordi Nopca
2 min

Barcelona."El pare sempre va admirar molt la poesia de Pere Quart, pseudònim de Joan Oliver -explica Joaquim Triadú-. Quan l'any 1982 li van concedir el Premi d'Honor Jaume I, que més endavant es convertiria en el Premi d'Honor de la Fundació Lluís Carulla, li va escriure una poesia simpàtica i de rauxa que li va fer tanta gràcia que va acabar penjant-se-la al despatx perquè tothom la pogués veure". L'any 1982 la correspondència escrita era encara la base de moltes amistats literàries: Triadú i Oliver es cartejaven amb freqüència, però Triadú va rebre amb retard la primera versió del poema i va trigar una mica massa a contestar, fet que Oliver aprofitaria per escriure una segona versió del text que ja li havia enviat. Hi afegia una endreça en què recordava que després de servir "anys i panys, de soldat" -com a defensor incansable de la cultura catalana- finalment guanyava "el gran premi" que el convertia en "capità" del gremi de les lletres.

"El pare va morir el 30 de setembre del 2010, amb 89 anys fets, i encara aquell dia li vaig portar el diari amb la seva última crítica, dedicada a El somni de Farringdon Ro ad , d'Antoni Vives -recorda Joaquim Triadú-. Abans de morir, va decidir que dipositaria a l'Arxiu Nacional de Catalunya la seva correspondència amb escriptors com Carles Riba, Salvador Espriu, Marguerite Yourcenar i Josep Palau i Fabre". Després d'uns mesos de catalogació, els estudiosos ja poden començar a consultar tots els documents de Joan Triadú.

Retrospectiva al 2012

"Des del Centre d'Influència Catòlica estem preparant, de cara a l'any que ve, una exposició que repassi tots els vessants de la feina que el pare va fer durant sis dècades", diu Joaquim Triadú. La voluntat és que la mostra sigui itinerant i ajudi a seguir recordant la figura del "mestre de mestres", segons es llegeix al poema d'homenatge que Oliver li va dedicar: per al seu fill, el més important és que les conviccions del seu pare segueixin sent de referència per a les noves generacions.

stats