Cultura 01/07/2011

La galeria Gómez Turu exposa dues obres de Picasso inèdites

Gegants de Catalunya 'La Mercè' i Lecitina Agell, del 1902, es poden veure en el marc de l'exposició 'Miró-Picasso. Cara a cara'

Acn
2 min
Una visitant davant l'obra inèdita de Picasso 'Lecitina Agell'

BarcelonaLa galeria d'art barcelonina Gómez Turu Gallery exhibeix des d'aquest divendres, sota el nom de Miró-Picasso. Cara a cara, una sèrie d'obres dels dos grans pintors del segle XX que no havien estat exhibides mai. Una desena de peces de cada un dels artistes formen la mostra, dins la qual destaquen de forma especial les obres Gegants de Catalunya 'La Mercè' (1902) i Lecitina Agell (1902), tots dos de Picasso, que per motius diferents es donaven per desapareguts.

L'any 2003 aquesta galeria ja va realitzar una exposició titulada Dalí-Picasso': dos genis cara a cara. Ara, l'espai expositiu aposta per una iniciativa similar 'enfrontant' Picasso amb Miró. Rere aquest títol, però, no s'hi han de buscar connotacions temàtiques o comparatives entre les obres ni els autors. Es tracta, simplement, de mostrar obres de dos grans genis de la pintura del segle XX, segons ha explicat el galerista Josep Gómez Turu.

Més enllà del fet que cap de les obres havia estat exposada anteriorment, destaca el cas particular de dues de les peces, de Pablo Picasso. Es tracta de 'Gegants de Catalunya 'La Mercè' (1902) i Lecitina Agell (1902), que no només no havien estat exhibits sinó que se'n desconeixia el parador.

El primer és un quadre a tinta de l'època Blava de Picasso, que el pintor va crear per encàrrec del diari El Liberal, que al seu torn havia rebut la petició del regidor de Cultura Francesc Gambó de realitzar una portada sobre 'La Mercè, doncs volia "recuperar l'esplendor d'aquesta festivitat". Carles Junyent Vidal, redactor del diari i amic de Picasso, li ho va proposar, i aquest va acceptar. En aquesta singular obra, el conjunt de la qual dibuixa el perfil de Catalunya, segons ha explicat Turu, hi apareixen tota mena d'elements festius i, alhora, una representació de la burgesia catalana, enfrontada amb la imatge del poble ras, representat per una mare i una filla. L'obra només s'havia vist, l'any 1902, a la portada del diari El Liberal. La segona obra inèdita -Lecitina Agell (1902) va ser també un encàrrec, en aquest cas d'una empresa farmacèutica que va sol·licitar un cartell publicitari per a un dels seus productes. Picasso va acceptar l'encàrrec, per valor de 25 pessetes, ja que en aquella època patia una certa inestabilitat econòmica.

Les dues obres, exposades ara a la Gómez Tur Gallery, van ser recuperades pel galerista anys enrere, i posteriorment venudes. En motiu de l'exposició, Turu, els ha demanat que li cedissin les obres per poder ser exposades en públic per primera vegada.

stats