ART
Cultura 17/01/2016

Un Picasso venut alhora a dos postors (per 60 milions de diferència)

La Galeria Gagosian i la família reial de Qatar batallen per una obra que van comprar a la filla de l’artista

Robin Pogrebin
3 min
Un Picasso venut alhora a dos postors (per 60 milions de diferència)

Nova YorkEl poderós marxant d’art Larry Gagosian diu que el va comprar. La família reial de Qatar també. I ara s’enfronten als tribunals per decidir qui és el propietari de l’important bust de guix de Picasso que representa la seva musa (i amant) Marie-Thérèse Walter, una peça estrella de l’exposició Picasso sculpture del Museu d’Art Modern de Nova York. La venedora va ser, en els dos casos, la filla de Picasso Maya Widmaier-Picasso (1935), que no ha volgut pronunciar-se sobre per què sembla que ha venut l’obra dues vegades. El bust, una gran obra d’un període molt creatiu en la vida de Picasso, reflecteix l’evolució d’un nou estil eròtic de corbes i formes exagerades inspirat pels encants de Walter.

En l’acció legal presentada aquesta setmana al tribunal federal de Manhattan contra l’agent de la família reial de Qatar, Larry Gagosian afirma que va comprar l’escultura del 1931 a la filla de Picasso el maig del 2015 per uns 97 milions d’euros i després la va vendre a un col·leccionista de Nova York -el nom del qual no ha volgut revelar-, que espera rebre l’obra quan l’exposició del MoMA finalitzi, el 7 de febrer.

Però la família reial de Qatar, representada per l’empresa Pelham Holdings, sosté en els documents que ha presentat davant el tribunal que va aconseguir un acord amb la filla de Picasso per comprar la mateixa obra el novembre del 2014 per 38 milions d’euros. El conflicte demostra la volatilitat d’un mercat d’art cada vegada més competitiu, en el qual es fan ofertes a porta tancada i, per tant, la propietat pot acabar sent ambigua.

El cas es complica encara més per la particular família hereva de Picasso, formada per una gran multitud de dones, muses, fills i néts que al llarg dels anys han pugnat per les valuoses creacions del patriarca, i en molts casos han venut obres.

Un valor a l’alça a subhasta

El 2015 les vendes de l’obra de Picasso fregaven els 550 milions d’euros, i superaven Andy Warhol, segons la plataforma Artnet. El maig passat la pintura de Picasso Les dones d’Alger (1955) es va vendre a Christie’s per 164 milions d’euros, i va aconseguir amb aquesta xifra el rècord històric de la pintura més cara que s’ha subhastat mai.

En l’acció presentada contra Pelham, la galeria Gagosian demana al jutge “fer callar” qualsevol qüestionament o reclamació del seu títol de propietat del bust. “Vam comprar i vam vendre l’escultura de bona fe i sense coneixement de la suposada acusació”, diu la galeria en un comunicat, en referència a la demanda de Pelham. “Estem completament segurs que la compravenda és vàlida i que Pelham no té drets sobre l’obra”.

Larry Gagosian té un llarg historial de relació amb els membres de la família Picasso: va col·laborar amb Diana Widmaier-Picasso, néta de l’artista, en una mostra d’escultures de Picasso a la seva galeria de Nova York el 2003. El 2011 la Gagosian de Chelsea va exhibir el bust de guix, juntament amb una altra obra inspirada en la relació entre Picasso i Walter, que era dels pares de Maya Widmaier-Picasso. La mostra va provocar que diversos postors oferissin “més de 90 milions d’euros per l’obra”, segons els documents que Gagosian ha presentat al tribunal.

En canvi, d’acord amb els documents presentats per Pelham, Maya Widmaier-Picasso va acordar vendre’ls l’escultura el novembre del 2014 a través dels comerciants d’art Connery, Pissarro, Seydoux. Aquesta empresa, ara dissolta, va comprar en nom del xeic Jassim bin Abdulaziz al-Thani, casat amb la xeic Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani (catorzena filla de l’emir de Qatar), que presideix l’Autoritat de Museus de l’estat i és una de les figures més poderosos en el món de l’art. La família Thani ha governat aquest estat ric en petroli des de la seva fundació.

Ombres sobre el llegat de Picasso

Larry Gagosian es pregunta com Pelham va aconseguir que Maya Widmaier-Picasso donés el seu “suposat consentiment a un preu tan excessivament baix” i si l’acord Pelham va ser mai vàlid, ja que requereix el “pagament complet”. Segons afirma, Maya Widmaier-Picasso va impugnar la venda i la va declara “nul·la i sense efecte” i va retornar els 6 milions d’euros que s’havien avançat fins llavors. Gagosian també sosté que fins ara ja ha pagat un 75% del preu de compra en tres terminis. I, per cert, insisteix a aclarir que la seva disputa és amb el representant, i no amb la família reial de Qatar. “Tenim el màxim respecte pel xeic Al-Thani, un vell amic de la galeria -afirma Gagosian-, tot i que aquest assumpte ha sigut tractat de manera injusta”.

Els experts lamenten que aquesta disputa projecti ombres sobre una peça molt preuada de la història de l’art. “És lamentable que s’hagi arribat a una baralla entre comerciants i col·leccionistes -diu John Richardson, biògraf de Picasso-. És una gran obra de Picasso”.

stats