Cultura 27/06/2011

La justícia francesa sospita del llegat que Picasso va deixar al seu xofer

Les investigacions que s'han obert per aclarir la procedència de les prop de 200 obres de Maurice Bresnu, se suma a les que es van obrir fa dues setmanes, després que Pierre Le Guennec fos, que va treballar per a Picasso com a electricista, fos imputat per la possessió de prop de 300 obres de l'artista malagueny

Redacció
2 min

BarcelonaLa Fiscalia francesa sospita del llegat que Pablo Picasso va deixar al seu xofer, Maurice Bresnu, i per això ha obert una investigació que se suma a la que afecta els suposats regals que el pintor malagueny va fer al que va ser el seu electricista, Pierre Le Guennec. Un dels testimonis interrogats per la policia francesa va reconèixer que "gairebé tot el que el matrimoni Bresnu tenia de Picasso ho havia robat", revela avui el diari Le Parisien. Es tracta de prop de 200 obres la procedència de les quals està sent analitzada pels serveis policials encarregats de la lluita contra el tràfic de béns culturals (OCBC), dues setmanes després que la Justícia imputés a l'exelectricista de Picasso per sospites similars.

El que va ser empleat de Bresnu durant 22 anys, del qual només ha transcendit el seu nom, Domingo -d'origen portuguès-, va assegurar a la policia que Maurice i Jacqueline Bresnu "mai van amagar els seus furts en privat", i va dir saber-ho tot sobre la procedència dels quadres: les dates, els fets, les persones. En el transcurs d'un interrogatori de més de sis hores, aquest exempleat dels Bresnu -Maurice va morir el 1991 i Jacqueline el 2008 - va qualificar als seus antics patrons de "els grans lladres de la França contemporània", encara que no va amagar la seva animadversió cap a ells, als quals acusa de deure-li més de 80.000 euros (uns 113.000 dòlars) en dies de treball no pagats.

La dificultat per la Policia a l'hora de determinar l'origen dels quadres és que, encara que alguns estan dedicats personalment a "Nounours"-sobrenom afectuós amb el qual Picasso deia al seu xofer-molts no estan ni tan sols signats per l'artista. La investigació a Le Guennec, de 71 anys, va arrencar després que acudís el 2010 a la família Picasso perquè li ajudessin a valorar un lot de 271 obres inèdites del pintor espanyol que guardava a casa. La Fiscalia va decidir estendre les indagacions a les possessions de Bresnu, després de descobrir que l'antic electricista és un dels sis hereus del xofer, com a primer germà de l'esposa Jacqueline.

La venda de les obres del xofer, prevista el desembre passat a la casa de subhastes Drouot, està paralitzada fins que s'aclareixin els dubtes sobre la seva procedència.

stats