Cultura 06/02/2012

Pinten els vidres del Canòdrom de blanc per exigir que s'hi ubiqui el Centre d'Art Contemporani

L'Associació d'Artistes Visuals reivindica l'espai amb aquest acte de protesta. La comissió delegada del Macba decidirà demà el futur de l'edifici

Acn
2 min

BarcelonaRepresentants de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) han pintat aquest dilluns de blanc els vidres del Canòdrom en senyal de protesta i per exigir la posada en marxa del Canòdrom com a Centre d'Art Contemporani de Barcelona. L'associació ha reiterat el seu suport a la ubicació del Centre d'Art de Barcelona a l'edifici d'Antoni Bonet un dia abans que la comissió delegada del Macba, formada per representants del ministeri de Cultura, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Macba, decideixi on s'ubicarà el Centre d'Art Contemporani de Barcelona.

El president de l'Associació d'Artistes Visuals, Joan Fontcuberta, ha llegit en un comunicat que afirma que "tornar a reconsiderar emplaçaments alternatius només és una cortina de fum per deixar el projecte del Canòdrom en via morta". L'associació creu que Moritz Küng serà destituït en la reunió prevista per a dimarts, que el futur Centre d'Art de Barcelona serà traslladat a la Fabra i Coats i que l'ús del Canòdrom se cedirà a Barcelona Activa. El text redactat per l'associació lamenta que si finalment s'acaba decidint això serà sense comptar amb les posicions i aportacions fetes des de diversos col·lectius del món de l'art al projecte. L'AAVC ha fet una crida a les institucions i persones que conformen la comissió delegada del Macba a ajornar les decisions previstes i obrir una nova ronda de contactes amb les entitats i els col·lectius artístics.

L'associació ha tornat a demanar respecte a la direcció artística escollida per un jurat internacional, ha subratllat la urgència de comptar amb el Centre d'Art de Barcelona en el termini de temps més curt possible, de dotar tots els centres d'art de Catalunya d'uns recursos i suport bàsics que garanteixin la supervivència de les programacions en aquest període de crisi i que es respectin les recomanacions del "Codi de Bones Pràctiques Professionals a les Arts Visuals", així com les recomanacions recollides al "Document de Bones Pràctiques als Museus i Centres d'Art".

Finalment, ha assenyalat Fontcuberta, seguint amb el comunicat, que si es compleixen "els mals auguris", l'associació estudia demanar responsabilitats i la dimissió dels màxims responsables polítics d'aquest conflicte. En declaracions als periodistes, el fotògraf ha demanat a la comissió delegada del Macba que la decisió que ha de prendre "no es prengui precipitadament sinó que dialoguin amb interlocutors del sector i que es decideixi si s'ha de seguir amb el projecte del Canòdrom".

"Encara ningú ha clarificat per què es fa aquest trasllat", ha indicat Fontcuberta, i ha apuntat que "les raons són peregrines i hi ha una voluntat política". Fontcuberta ha alertat que el Macba, en aquest context, es converteix en "una espècie de paraigua" i ha avisat que "representa un perill per la concentració de poder i que absorbeixi iniciatives diferenciades". "Anem a un sistema totalitari al món de l'art i això és un perill", ha recalcat.

Francesca Llopis, membre de la junta de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, ha destacat que un Centre d'Art Contemporani és fonamental a una ciutat com Barcelona. "És un centre on es dóna a conèixer l'obra d'artistes locals i estrangers que en principi no es veurien en un museu", ha apuntat. Amb l'acció de pintar els vidres de blanc del Canòdrom, l'associació ha volgut fer la seva reclamació i demostrar, ha dit Llopis, que "reivindiquem aquest espai".

stats