Cultura 18/08/2014

Plataforma per la Llengua critica els "tímids i insuficients" intents de la Generalitat per potenciar el cinema en català

En més de dues dècades, les pel·lícules emeses en català han passat de l'1% al 4,49% del total a Catalunya

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)L'entitat Plataforma per la Llengua ha criticat els "tímids i insuficients" intents d'introduir el català al cinema i, en aquest sentit, ha fet una crida aquest dilluns a assistir a les sessions en català que es facin al cinema i ha denunciat l'actitud “passiva” dels espectadors en aquest àmbit. Tot i que reconeixen que “no serà fàcil” trencar amb l'hàbit de veure els films en castellà, han apel·lat a la “pressió” de la gent per intentar assolir un 50% de pel·lícules emeses en català al cinema.

En una jornada a la Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra a Prada (Conflent), el membre de l'executiva Francesc Marco i un representant de la UCE, Josep Maria López i Llaví, han desgranat les mesures preses per la Generalitat per potenciar el català al cinema: l'any 1998, l'1% de les pel·lícules emeses a Catalunya eren en català. Deu anys després la xifra era del 3%, i a finals del 2013, el 4,49% de les pel·lícules s'exhibien en català, uns percentatges que són molt lluny del que marcava la llei per al 2014, un 25%.

Però des de l'entitat i des de les institucions es proposen arribar a emetre la meitat de pel·lícules en català. La reforma de llei que el govern està tramitant, i que en principi s'aprovarà a la tardor, proposa que aquesta paritat arribi el 2024. Malgrat això, l'ONG del català critica que a la llei del 2010, impulsada pel tripartit, es preveia arribar a aquest percentatge l'any 2018 i, per tant, ara s'allarga el termini.

López ha criticat que no hi ha prou garanties per protegir els drets dels espectadors de veure pel·lícules en català, malgrat que, en igualtat de condicions, és a dir sense tenir en compte el 'prime time' o la quantitat de passis de la pel·lícula, “l'assistència a les sessions de català no és inferior”. “La llei ha de contemplar que, perquè hi hagi demanda i consum, ha d'haver-hi oferta”, ha resumit López.

Plataforma per la Llengua té ara uns 6.000 socis, però vol arribar a 8.000 a finals d'aquest any. Els objectius de l'entitat passen també per dependre menys dels recursos institucionals i anar guanyant terreny amb l'autofinançament.

stats