Cultura
Cultura 20/10/2011

La Plataforma No Retalleu la Cultura reclama un pressupost "raonable" pel CoNCA

Demana al Govern que retiri les iniciatives encaminades a "reduir" les actuals competències executives del CoNCA i que s'iniciï un procés de reflexió

Acn
2 min

BarcelonaLa Plataforma No Retalleu la Cultura, que té una vintena d'associacions culturals adherides, reclama en una declaració que es doti el Consell Nacional de la Cultura i les Arts d'un pressupost "raonable". En el text, també demana al Govern que retiri les iniciatives encaminades a "reduir" les actuals competències executives del CoNCA. Dos anys després de la creació d'aquest consell, els de la plataforma retreuen a l'executiu català que el desposseeixi de la seva missió principal, aquesta que el fa competent sobre l'assignació dels fons públics al sector de la cultura i les arts.

La Plataforma comença la declaració recordant que han estat sis anys els necessaris per arribar a la creació del CoNCA, un organisme inspirat en l'Arts Council, de tradició anglesa, que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el 7 de Maig del 2008, com a model per millorar l'administració de les polítiques culturals públiques a Catalunya.

Després de dos anys i escaig de la posada en marxa d'aquest nou model i gairebé sense haver hagut temps per avaluar i corregir la seva trajectòria, denuncia la Plataforma, la llei d'agilitat i reestructuració administrativa vol treure-li les competències sobre l'assignació dels fons públics al sector de la cultura i les arts.

I ho veuen contradictori en un moment en què la ciutadania reclama més participació pública i en què és necessari ser "crítics amb la realitat". Al parer dels signants, "la transparència, les bones pràctiques i l'ètica" han d'estar en el centre de la presa de decisions i de les recomanacions que afectin el finançament de la cultura amb diners de tots els ciutadans.

Per això, la Plataforma defensa que Catalunya necessita avui un Consell de les Arts "independent i executiu". En aquest sentit, sol·liciten al Parlament que garanteixi l'estabilitat del CoNCA, que col·labori en la seva millora i que el doti d'un pressupost raonable per complir amb garantia els seus objectius.

Així, demanen al Govern que retiri les iniciatives presentades al Parlament encaminades a reduir les actuals competències executives del Consell Nacional de la Cultura i les Arts i iniciï un procés de reflexió amb els sectors culturals i la ciutadania per tal de millorar i enfortir el model que ja existeix actualment a Catalunya.

stats