Cultura 01/02/2012

Quan els poetes pensen

Víctor Obiols
2 min

Caldria una ment amb un do de síntesi comparable al de l'autor per ser capaç de resumir l'essència de gairebé vint anys de pensament aforístic al més alt nivell. I la llengua dels periòdics, encara que l'investim de la retòrica crítica, com és el cas, no dóna per a tant. Ni el nostre temps de lectura ha estat el necessari, ni la urgència contingent és l'adequada. Un pensament analític segregat amb la lentitud de la gestació dels éssers -amb un pòsit d'experiència, d'emoció i de lectures, de reflexió lenta i de tensió intel·lectual sostinguda i matisada, d'esforç estructural i de perícia en les formulacions expressives- no és cosa que es pugui reduir als dos mil cent caràcters de la columna.

L'aventura literària de Camps, que començà amb La nuu. Contes de l'horitzó (1974), publicat als llegendaris Llibres del Mall quan duien coberta de paper d'estrassa i la portada de Tàpies, ha seguit un curs insòlit. De la poesia visual a la poesia discursiva. I ara, aquí, trobem el pensador. No hi ha res més apassionant que les meditacions d'un poeta. El pensament segueix els seus propis viaranys, plens d'il·luminacions, de ruminacions, d'estupor (el grec tháuma) , de troballes, d'endevinacions, d'espetecs de la idea o d'apotegmes sorprenents, d'elaboracions que demanen un sobreesforç per part del lector. Cal estar dotat d'una potència intel·lectiva superior per seguir-li, en certs moments, el fil discursiu d'un pensament de volada i densitat considerables. Camps recorda de vegades la proesa a la qual es lliurà Valéry en els seus Cahiers : constrènyer mitjançant la intel·ligència tot el que envolta la fràgil condició humana, els més alts interrogants i els més enfonyats racons de la realitat de l'existència. Rigorosa anàlisi de problemes vinculats al llenguatge i a l'escriptura, a la metafísica, però no únicament.

Camps fa un esforç lúcid i crític per desemmascarar impostures psíquiques o bé socials que falsegen la nostra realitat, des d'una honradesa intel·lectual que l'honora. La seva exploració radical i refinada ens fa molta falta en aquests temps de barbàrie galopant.

stats