Literatura
Cultura 01/07/2016

Polèmica per l'últim llibre de Gay Talese: l'autor ara dubta que sigui veritat

El periodista nord-americà desautoritza 'The voyeur's motel' –que serà publicat el dia 12 de juliol– perquè no es creu la font que li va facilitar la informació

i
Jordi Nopca
2 min
Polèmica per l'últim llibre de Gay Talese

BarcelonaEl passat mes d'abril, Gay Talese va publicar un extens reportatge a la revista New Yorker en què explicava el procés de creació del seu últim llibre, 'The voyeur's motel'. Talese es basava en les llibretes que l'hoteler Gerald Foos havia escrit a partir d'espiar els clients del seu hotel de Colorado des d'una reixeta de ventilació situada al damunt d'una de les habitacions: entre les històries que Foos li havia explicat hi havia la de l'assassinat per estrangulament d'una dona l'any 1977.

Aquest dijous, el Washington Post publicava una notícia en què l'autor reconeixia que no hauria d'haver-se cregut a Foos, perquè tal com va saber després d'entregar el llibre, l'hoteler va vendre l'hotel l'any 1980 –quan en principi l'havia tingut fins a la dècada dels 90–. Quina credibilitat tenen les llibretes de Foos, ara que s'ha sabut que com a mínim una part d'elles són plenes de ficció? "No penso promocionar 'The voyeur's motel' –ha admès Talese: el llibre serà publicat en anglès el 12 de juliol–. Com hauria de parlar-ne quan ha perdut tota credibilitat?".

A més, segons Foos va dir a Talese, havia comprat el Manor House Motel el 1966, quan en realitat va ser el 1969. Algunes de les entrades del diari de l'hoteler daten de 1966, 1967 i 1968. No obstant això, Foos ha declarat que "intencionadament i sense cap excepció no ha dit cap mentida a Talese". La polèmica, pocs dies abans de la publicació del llibre, és evident. El director Steven Spielberg n'havia comprat els drets després de llegir el reportatge a la revista New Yorker.

Un autor d'interessos omnívors

"El periodisme intenta entendre els altres, i per fer-ho cal estar atent i ser terriblement curiós", va dir el 2011 a Barcelona l'autor de desenes de reportatges -extensos i literaris, cosa cada cop més difícil de trobar als mitjans- i mitja dotzena de llibres ambiciosos en què exhibeix el seu omnivorisme: va repassar els canvis de la relació de parella a 'La mujer de tu prójimo' (1981, publicat per Debate a finals del 2010); va explicar la història del New York Times , diari en què va treballar durant dotze anys, a 'El reino y el poder' (1969); va fer un retrat extensíssim d'un dels gàngsters novaiorquesos més coneguts, Joe Bonanno, a 'Honrarás a tu padre' (1971, publicat per Alfaguara); ha dedicat els últims anys a fer memòria de la seva família ('Unto the Sons', 1992) i a recordar uns quants reportatges que ha hagut de deixar córrer ('A writer's life', 2006).

stats