Cultura 11/08/2012

Polèmica perquè Pepe Serra vol canviar el nom del museu

El nom oficial del museu d'art de Catalunya és, per llei, MNAC. El seu director, Pepe Serra, però, recupera el debat sobre la poca claredat d'aquestes sigles per als forans. Serra en vol canviar el nom.

Antoni Ribas Tur
2 min
Pepe Serra vol redefinir la identitat del MNAC i potenciar els seus trets més destacats.

BARCELONA"Al MNAC passa una cosa, i és que no es pot anar pel món dient-se MNAC, per començar. No es pot renunciar a una marca com la de Barcelona, això ja ho hem explicat". Pepe Serra, el director del MNAC, ja havia expressat en públic en altres ocasions que el nom del museu no el convenç, però ahir va fer-ho d'una manera molt més taxativa en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio . "Quan un va a Londres i sent National Gallery de Londres, tothom sap què és. I quan algú va a Washington, la National Gallery de Washington sap el que és".

"¿M'està dient que s'ha de canviar el nom al museu?", li va preguntar aleshores el locutor. "Segur, s'ha de redefinir. No ens podem dir MNAC!", va insistir Serra. "¿Hi hauria d'entrar la paraula Barcelona?", va preguntar després l'entrevistador. "Això per descomptat", va dir.

El Govern també vol el canvi

La possibilitat de canviar el nom al museu més emblemàtic del país va encendre les xarxes, amb opinions que es decantaven entre la burla i la indignació. Els ciutadans consideraven innecessari canviar el nom del centre. De totes maneres, fonts de la conselleria de Cultura van confirmar a l'ARA que estan valorant el canvi de nom del museu. Des del departament que dirigeix Ferran Mascarell van afirmar que es tracta d'una qüestió que estava damunt la taula fins i tot abans de l'arribada, el desembre del 2011, de Serra al museu. Mascarell ho veu amb bons ulls i assegura que la nova denominació serà fruit d'una decisió "molt meditada".

El director del MNAC, Pepe Serra, va assegurar que el terme nacional "és el pa de paller del nom" i que Catalunya també n'és una part fonamental, encara que al matí havia afirmat que incloure els dos termes en el nom era reiteratiu. "És que nacional ja és Catalunya. La National Gallery de Londres no es diu National Gallery de la Gran Bretanya, tothom ho entén", havia dit. A les xarxes es considerava centralista i fins i tot antinacionalista la possibilitat de col·locar Barcelona al nom en comptes de Catalunya. Fins i tot el regidor de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, va comunicar que "si a la marca MNAC se li vol afegir Barcelona i això suma, perfecte, però en cap cas s'ha d'amagar la nació a la qual l'art del museu representa". "La N no la volem treure, al contrari, em sembla petita i m'agradaria que fos central", aclaria a l'ARA el director, molest per les reaccions contra una proposta, recordava, que també s'han plantejat anteriors directors del museu. "El problema són les sigles, no el nom. Hauríem de deixar de fer-les servir".

Serra, a la ràdio, va recordar una anècdota que ha sentit dir sovint als recepcionistes d'hotels: "Miri, si li dic a un senyor: vol anar al Miró? Vol anar al Picasso? Vol anar al Contemporani? Vol anar al MNAC? Està clar que a vostès no els poden triar, perquè no ho entenen". Segons Serra, si es diu Museu Nacional d'Art, "en qualsevol país, sense saber què hi ha, el Museu Nacional d'Art és l'important". "Aquí hem de fer un esforç, que no és només de màrqueting o de logotips. És una qüestió també explicativa", va dir.

stats