02/07/2015

Porcel ‘s’instal·la’ a l’Arxiu Nacional i al Palau Robert

2 min
Baltasar Porcel en una foto d’arxiu del maig del 2007.

BarcelonaCoincidint amb el dia del sisè aniversari de la mort de Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009), el departament de Cultura de la Generalitat va presentar ahir oficialment el Fons Baltasar Porcel de l’Arxiu Nacional de Catalunya -tot i que hi està dipositat des de l’octubre del 2013- i va anunciar una exposició que repassarà al cèntric Palau Robert la trajectòria de l’escriptor, periodista i columnista mallorquí. Organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, es podrà veure a partir del novembre i fins al febrer del 2016. A partir del juny de l’any que ve es podrà visitar al CaixaForum de Palma.

“Baltasar Porcel és un escriptor extraordinari per fer-ne una exposició -assegurava Julià Guillamon, comissari de Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món -. Treballant-hi he anat descobrint aspectes que apareixen a la seva obra i que m’han portat cap a camins insospitats, com ara que el contraban era una manera de viure a Andratx i que va haver-hi una comunitat de 700 andritxols que van marxar a pescar esponges al poble de Batabanó, a Cuba, i se les van tenir amb els immigrants cretencs”. Guillamon dividirà la mostra en tres episodis: “El primer és el mite d’Andratx, en què ens aproximarem a la barreja d’història, narració i paisatge que surt a les novel·les de joventut de Porcel, com ara Solnegre (1961), La lluna i el cala Llamp (1963) i Els argonautes (1968) -recordava ahir-. La segona la dediquem a la vinguda de Porcel a Barcelona, on va desenvolupar una fascinant carrera periodística, amb entrevistes en profunditat per a revistes com Destino i Serra d’Or i amb grans reportatges, com la cobertura de la Guerra dels Sis Dies l’any 1967, acompanyat del fotògraf Toni Catany: d’aquesta expedició en mostrarem unes quantes fotos interessants”. Hi haurà un últim apartat, que arrencarà amb El divorci de Berta Barca, que l’autor va publicar el 1989: “Arran de la vinculació amb el món empresarial i polític, Porcel va començar un cicle de novel·les en què va explicar la Catalunya del moment, per on es passegen des de l’expresident Jordi Pujol fins a periodistes, empresaris i fins i tot gent a qui se li enfonsa la casa al Carmel”. L’exposició acabarà amb un detall que tanca el cercle mallorquí: “Si començàvem amb el mite d’Andratx, acabarem amb un detall sobre el turisme a l’illa, tal com apareixia a Olympia a mitjanit (2004)”.

Més de 16.000 documents

Pel que fa al Fons Baltasar Porcel, integrat per 16.500 documents -que ja es poden consultar a l’Arxiu Nacional de Catalunya-, Francesc Balada va explicar-ne la composició: “D’una banda hi ha el llegat literari, integrat per galerades i manuscrits dels seus llibres. També hi ha les col·laboracions periodístiques i una important aportació epistolar, que Porcel va mantenir durant anys amb personalitats de l’àmbit cultural, espanyol i internacional. També se’ns ha entregat material relacionat amb la seva activitat sociopolítica”. L’Institut Europeu de la Mediterrània, que Porcel va fundar el 1989 i va dirigir fins al 2000, dedicarà, el gener vinent, una sèrie de quatre conferències vinculades a l’escriptor: hi participaran Tajar Ben Jelloun, Enric Juliana, Tomàs Alcoverro i Carme Riera.

stats