Música
Cultura 05/06/2012

Dos mesos de concerts per celebrar el 50è aniversari del Festival de la Porta Ferrada

Ros Marbà, Comediants, Alanis Morissette, Serrat & Sabina, Concha Buika, Zubin Mehta i l'Orquestra Filharmònica d'Israel brillen en un cartell eclèctic i amb entrades que costen una mitjana de 30 euros

Laura Serra
2 min
Alanis Morissette

BarcelonaEl festival de Sant Feliu de Guíxols celebra el 50è aniversari –és el certamen més antic de Catalunya– i commemorarà l'aniversari durant aquesta edició i la del 2013, per poder sostenir econòmicament –amb un pressupost d'1,4 milions– tots els espectacles especials que volen programar amb motiu de l'efemèride.

El més evident és que el festival serà el més extens de la Costa Brava: durarà des del 23 de juny fins a l'11 de setembre, i s'amplia en espais, perquè també programarà música al monestir per acompanyar l'exposició de quadres de la col·lecció de Carmen Thyssen. Les entrades valen entre 25 i 35 euros.

El festival començarà amb espectacles de música popular, que és tal com va començar el certamen fa 50 anys. Els primers dies hi haurà l'obertura popular d'Obrint Pas, un concert del Tradicionàrius, la Principal de la Bisbal amb la Coral de Puig-reig i un espectacle de cobla i esbarts dansaires (amb quatre coreògrafs que s'han inspirat en el dret a decidir i la relació Catalunya-Espanya), a més de l'espectacle inaugural, que serà el 'Concert desconcertant' de Ros Marbà amb la Simfònica del Vallès, que serà orquestra resident durant 2 anys.

Comediants serà l'altra companyia resident. Celebren 40 anys i engeguen el seu any amb una cercavila especial a Sant Feliu. De cara a l'any que ve preparen l'òpera 'Così fan tutte'. Entre altres celebracions hi ha els 50 anys del concert dels Rolling Stones, que commemoraran els Smoking Stones & amics. I el concert de la Coral Cantiga amb Albert Guinovart, que fan 50 anys tots dos. En clàssica hi ha una cita destacada –i que ha subvencionat un privat anònim–: el concert del 50 aniversari de Zubin Mehta i l'Orquestra Filharmònica d'Israel. A més, es podrà veure el 'Rèquiem' de Fauré amb el Cor Madrigal i el concert del Cor del Patriarcat de Moscou.

La setmana del jazz inclou Jill Scott, Jethro Tull, Steward Copeland, un homenatge a Miles Davis, Bobby McFerrin & The Yellowjackets i la Locomotora Negra amb Andrea Motis i Joan Chamorro. Aquest any s'obren al pop 'indie' amb el festival Pròxims (Antònia Font, Standstill, Maika Makovski, Mazoni) i el Sant Feliu Fest, a més d'Els Amics de les Arts i el concert en exclusiva a l'Estat d'Alanis Morrissette.

La part escènica enguany està més òrfena, tot i que tornaran a comptar amb la companyia d'Antonio Gades i el Circ Nacional de Pequín. Altres grans cites són el duo de Serrat amb Sabina, i les cançons d'Ana Belén, Concha Buika, Lídia Pujol, Roger Mas i Pedro Burruezo amb la Bohemia Camerata.

stats