ART
Cultura 01/05/2012

Dibuixos d'homes fets d'excrements, videos i 'performance', finalistes del premi Turner 2012

El dibuixant Pau Noble, junt amb la 'performer' Spartacus Chetwynd i els videoartistes Luke Fowler i Elizabeth Price, nominats al guardó a la millor exposició del 2012 d'un artista de menys de 50 anys

Efe
2 min
'Odd Man Out 2011' de Spartacus Chetwynd

LondresEls britànics Spartacus Chetwynd, Luke Fowler, Pau Noble i Elizabeth Price són els finalistes de l'edició 2012 del cobejat premi Turner d'art contemporani, que es decidirà el 3 de desembre, ha informat avui la Tate Britain, on s'exposaran els quatre nominats el proper 2 d'octubre.

El prestigiós reconeixement, fundat el 1984 i valorat en 25.000 lliures (30.565 euros) –uns 20.000 euros més se'ls reparteixen els finalistes–, es concedeix anualment a un artista menor de 50 anys que hagi aconseguit crear la millor exposició dels últims 12 mesos al Regne Unit.

Spartacus Chetwynd –nom artístic de Lali Chetwynd, de 38 anys– competeix amb una exposició de la galeria Sadie Coles HQ (Londres), on va posar en escena "una representació carnavalesca i instal·lacions escultòriques" amb disfresses i decorats fets per ella, i amb la qual "confon els límits entre el 'performer' i l'espectador, creant una atmosfera d'improvisació ", va destacar la Tate Britain en un comunicat.

El londinenc Pau Noble, de 48 anys, és sel·lecionat pel Turner per l'exposició a la galeria Gagosian (Londres) de dibuixos sobre una ciutat fictícia i parcialment en ruïnes, 'Nobson Newtown', on els habitants són excrements animals que, en alguns casos, participen en orgies i actes sexuals en públic. El seu treball ha estat descrit com la paròdia d'una ciutat ideal.

L'escocès Luke Fowler, de 34 anys, competeix amb una pel·lícula que explora la vida i el treball del psiquiatre escocès RD Laing, que va exposar en la Inverleith House d'Edimburg. De l'obra de Fowler, conegut sobretot pels seus retrats cinematogràfics de personatges públics, es va valorar el "fil autobiogràfic i biogràfic" que hi ha al treball de l'artista.

Quant a la quarta aspirant, Elizabeth Price, de 45 anys i natural de Londres, aspira al premi per una trilogia d'instal·lacions de vídeo mostrades en el Centre d'Art Contemporani de Gateshead (Newcastle). De Price, que va començar a filmar pel·lícules fa quatre anys i que compta amb una preparació musical, es va elogiar la seva "poderosa obra en els últims tres anys".

stats