Cultura 04/02/2015

Barcelona premia ‘Ciutat morta’ i ‘El cas Pujol'

Els guardons també reconeixen Jaume Plensa i Albert Guinovart

Xavier Cervantes
4 min
Premis ciutat bcn Barcelona premia ‘Ciutat morta’ i ‘El cas Pujol

BarcelonaLes bases dels premis Ciutat de Barcelona que concedeix anualment l’ajuntament barceloní són prou clares. L’objectiu és “guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona”, i les obres “han de contribuir al desenvolupament del fet cultural i han d’estar integrades en el teixit ciutadà”. Un dels propòsits del fet cultural és reflexionar sobre la realitat i qüestionar-la, que és justament el que fan el documental Ciutat morta, de la productora Metromuster i el llibre El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny (L’Altra Editorial), de Toni Sala.

Tots dos van ser guardonats ahir amb premis Ciutat de Barcelona: el film sobre el cas 4-F en la categoria audiovisual i l’assaig sobre el significat de la confessió de Jordi Pujol en la de literatura en llengua catalana. La resta de guardons, fins a vint, reconeixen el músic Albert Guinovart, l’actor Carles Martínez, la ballarina Sol Picó i l’artista Jaume Plensa, entre d’altres.

La independència dels jurats

L’Ajuntament convoca els premis, recompensats amb 7.000 euros cadascun, però qui decideix els guanyadors són jurats proposats pel comitè executiu del Consell de la Cultura de Barcelona. “És per estar orgullós que encara existeixin uns jurats que puguin tenir una independència tan bèstia per premiar un llibre com el meu i un documental com Ciutat morta. S’ha de felicitar l’Ajuntament per això”, diu Toni Sala. En el cas de l’escriptor de Sant Feliu de Guíxols, que pròximament començarà a col·laborar al suplement Comarques Gironines de l’ARA, la decisió l’han pres Jaume Subirana, Carme Arenas, Joan Carreras, Lluïsa Julià i Bernat Puigtobella, que reconeixen “la capacitat del llibre de reflectir un moment de commoció col·lectiva des de la reflexió, l’anàlisi i la tradició literàries”.

Xapo Ortega, codirector de Ciutat morta juntament amb Xavier Artigas, valora positivament la decisió del jurat format per Àlex Gorina, Judith Colell, David Matamoros i Elena Subirà, que han considerat que Ciutat morta és un “exercici de llibertat d’expressió a través d’un cinema de denúncia indispensable en qualsevol societat”, segons reflecteix l’acte del jurat. Tanmateix, Ortega diu que “és molt hipòcrita que l’Ajuntament” els doni aquest premi “perquè la seva posició és que la tesi del documental no és vàlida”.

Ara com ara, Ortega i Artigas encara “estan valorant” si aniran a recollir el premi a l’acte de lliurament que se celebrarà el 10 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament. “La part positiva d’anar-hi és que evidenciaríem les contradiccions de l’Ajuntament”, diu Ortega, que explica que els diners del premi els destinaran a “seguir investigant casos d’abusos policials i de corrupció a la Guàrdia Urbana”. “És a dir, a fer la feina que no fa l’Ajuntament”, afegeix el codirector de Ciutat morta.

Tan sorprès pel premi es mostra Ortega com Sala. “Evidentment, no m’ho esperava -diu Sala-. Primer perquè a aquests premis no t’hi presentes. Segon, perquè aquest any també he publicat un altre llibre, la novel·la Els nois, que ha tingut cert ressò i de la qual es publicarà una traducció als Estats Units, i semblava que El cas Pujol havia passat més desapercebut. I a més a més, no deixa de ser sorprenent el fet que un ajuntament amb un alcalde convergent premiï un llibre molt crític amb el fundador del partit”. Per Sala, aquests premis demostren que “independentment del poder polític hi ha veus que encara que alguns no vulguin acaben agafant protagonisme, ja sigui a través de les xarxes o d’editorials petites com L’Altra”.

Reconeixement a Jaume Plensa

Entre els guardonats en aquesta edició destaca l’artista barceloní Jaume Plena, reconegut amb el premi a la projecció internacional de Barcelona. El jurat ha valorat el conjunt d’obres i exposicions internacionals del 2014, entre les quals destaquen les de Chicago, Tòquio, Wuppertal i Andorra, i alhora la seva una important trajectòria internacional en el camp de l’escultura pública.

També molt enfeinat l’últim any ha estat el compositor i pianista Albert Guinovart, guanyador en la categoria de música. I el mateix es pot dir de l’actor Carles Martínez -que a partir de demà actua a No feu bromes amb l’amor, a la sala petita del TNC-, premi de teatre per seu treball en les obres L’encarregat, Vells temps, Cels, Cambó/Companys i Els feréstecs.

En altres àmbits artístics tenen premi Sol Picó, que celebra el vintè aniversari de la seva companyia de dansa; el Circ Raluy per l’espectacle The big top ; Marcel·lí Antúnez per exposició Sistematúrgia del Centre d’Arts Santa Mònica, i la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona pel actes de Barcelona Capital de la Sardana 2014. El premi de literatura castellana és per a la novel·la Pronto seremos felices d’Ignacio Vidal-Folch i el de traducció per a Jordi Vintró.

Altres guardonats són la revista L’Avenç, l’estudi d’arquitectura BCQ, l’historiador Pere Colomer Roma, el sociòleg Andreu Domingo, el xocolater Enric Rovira, l’escola Antaviana del districte de Nou Barris, el col·lectiu de dissenyadors Domestic Data Streamers i els científics Pura Muñoz-Cànoves i Ernest Giralt Lledó.

stats