Cinema
Cultura 13/02/2011

Compte enrere pels Goya més polèmics

Aquesta nit els Goya celebren 25 anys de vida. Andreu Buenafuente, el mestre de cerimònies, haurà de fer servir tot el seu enginy per relaxar als assistents després de la baralla entre la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, i el president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia

Sílvia Marimon
2 min
Premis Goya

BarcelonaAndreu Buenafuente, l'encarregat de presentar aquesta nit la cerimònia dels Goya, té molts temes als quals pot treure punta i fer riure a l'audiència: la llei Sinde, la dimissió del president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia o la mala situació econòmica del cinema espanyol. Avui els grans premis del cinema espanyol celebren 25 anys de vida i ho fan envoltats de la polèmica per la guerra soterrada que han mantingut al llarg de les darreres setmanes la ministra de Cultura, Ángeles Gonález Sinde i el president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia. Per cert, ministra i director seuran en files diferents: la dos i la quatre.

Al marge del morbo que pot suscitar aquest enfrontament, avui parteixen com a favorites per endur-se l'estatueta, la pel·lícula d'Álex de la Iglesia, 'Balada triste de tromptea' i 'Pa Negre' d'Agustí Villaronga, que opten a quinze i catorze premis, respectivament. L'altre film que pot rivalitzar amb aquestes dos cintes és el de la vicepresidenta de la Institució, Icíar Bollaín, 'También la lluvia', amb tretze candidatures. L'Acadèmia de Cinema espanyol va seleccionar la pel·lícula per competir als Oscar, però Hollywood la va deixar fora de la final i, finalment, no és una de les candidates a la millor pel·lícula de parla no anglesa. El quart, pel que fa a nombre de candidatures, és 'Buried' de Rodrigo Cortés.

Aquesta nit també es retrà un homenatge a un gran cineasta espanyol, el director de l'imprescindible i càustica 'El verdugo', Luís García Berlanga, desaparegut recentment. També, en motiu de l'aniversari, es mostrarà un muntatge que recorrerà els 25 anys d'història dels premis. Entre els convidats, hi haurà el director francès Jacques Audiard ( Un profeta), l'arquitecte anglès, Norman Foster, i l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall. Foster i Maragall són protagonistes de dos documentals: ´Cuánto pesa su edificio señor Foster?' i 'Bicicleta, cullera i poma'.

La cerimònia es celebrarà al Teatro Real de Madrid, que disposa de 1750 butaques. A fora hi haurà una pantalla exterior i una llarguíssima estora vermella de 2.000 metres. Presidint la plaça d'Orient un espectacular Goya de set metres d'alçada.

stats