Teatre
Cultura 29/11/2010

'Plecs' guanya el Premi Gasch 2010 d'arts parateatrals

Laura Serra
2 min
Plecs, premi Sebastià Gasch

BarcelonaPlecs, un espectacle de circ de Manolo Alcántara i Xavier Erra, va rebre ahir a la nit el Premi Sebastà Gasch 2010 en una festa que es va celebrar a l'Almazen contraprogramant el clàssic futbolístic. El jurat dels premis que organitza el FAD ha valorat "l'originalitat, la màgia i les ganes d'experimentar amb materials com el paper i el plàstic, en un espectacle on hi ha acrobàcia, dansa, manipulació, música i teatre". Plecs es va estrenar al Trapezi 2010 i es podrà veure al TNC a partir del 16 de desembre.

El segon guardonat de la nit va ser Jaume Bernadet, 'Jaumet', de Comediants, un premi d'honor per la seva trajectporia de 35 anys posant veu als espectacles de la companyia: "És el primer premi que em dónen a la vida. Vaig agafar el micròfon perquè com que feiem teatre de gest ningú volia parlar i jo vaig donar la imatge, ja sigui penjat d'un campanar, entre paroles o vestit de clown", ha dit ahir al matí en roda de premsa. Ha destacat que a Comediants els "estimulava barrejar disciplines parateatrals i viure-ho com una festa de carnaval. Jo tenia 18 anys i era una esponja".

Els premis també han tingut un record per a les generacions més joves d'artistes 'paranormals' i ha premiat les companyies Ponten Pie (en cartell amb Copacabana a la Biblioteca de Catalunya fins diumenge dia 5) i la de teatre de carrer Kamchàtka, el director artístic del Festival de Tàrrega fins en els darrers quatre anys Jordi Clominas, el col·laborador de Time Out, crític, activista i teòric de les arts escèniques Quim Pujol, i l'aplaudiment internacional és pel ballarí Ko Morobuschi.

Fa 35 anys que el FAD atorga als artistes i als espectacles d'arts escèniques parateatrals el premi Sebastià Gasch, en memòria de l'escriptor, crític i periodista que va defensar d'art d'avantguarda –de Miró al Manifest Groc– i les formes d'arts escèniques no convencionals que la cultura oficial i l'alta cultura no consideraven, com el circ, el teatre, les marionetes, el tranformisme, el music hall, entre d'altres.

stats