ESCENA
Cultura 13/06/2011

La gala dels Tony premia 'The Book of Mormon'

L'obra sobre dos amics mormons a Uganda que du la firma dels creadors de 'South Park' va endur-se 9 guardons, incloent-hi el de millor musical, en una cerimònia presentada per Neil Patrick Harris

Redacció
2 min

BarcelonaTrey Parker i Matt Stone, dos dels creadors de la irreverent i sonada sèrie d'animació South Park, van arrasar ahir a la gala de la 65a edició dels premis Tony, a Nova York. El seu musical The Book of Mormon va recaptar fins a 9 guardons, incloent-hi el de millor musical. Es tracta d'una obra d'humor desenfrenat, que explica la història de dos joves mormons que se'n van a Uganda com a missioners, i es troben perduts en un paisatge devastat per la gana i la sida. Tot plegat amanit amb partitures i coreografies típiques de l'escena de Broadway, que van desbancar completament d'altres apostes de la temporada com The Scottsboro boys, Catch me if you can, Sister act o la versió musical del film d'Almodóvar Mujeres al borde de un ataque de nervios.

La festa va estar animada per Neil Patrick Harris –el Barney Stinson de Cómo conocí a vuestra madre–, un incansable còmic que no va parar d'esquitxar la cerimònia amb acudits sobre els últims escàndols que han fet bullir la societat americana –Arnold Schwarzenegger i el seu fill van ser una de les dianes més perjudicades–. Però la nit va tenir un únic protagonista. A banda del títol de millor musical, The Book of Mormon va acumular premis tan cobejats com el de la millor direcció musical, de Casey Nocholaw i Trey Parker, o el de la partitura original, de Trey Parker i Matt Stone, i del compositor d'Avenue Q Robert López. I, evidentment, va embutxacar-se els guardons a la millor orquestració, al millor disseny musical, a la millor escenografia i a la il·luminació.

The Book of Mormon només va cedir en els premis per al càsting. El Tony al millor actor va ser per a Norbert Leo Butz (Catch me if you can) i el de la millor actriu per a Sutton Foster, pel seu paper a Anything goes –que també va ser proclamat millor musical de reestrena–. I el premi a la millor obra teatral va ser per a War Horse, l'adaptació que Nick Stafford ha fet de la novel·la homònima de l'escriptor juvenil Michael Morpurgo, publicada l'any 1982, que parla dels vincles afectius entre un adolescent i el seu cavall.

stats