LITERATURA
Cultura 05/06/2012

El premi Príncep d'Astúries de les lletres apunta a un autor internacional

El jurat ha començat a deliberar amb candidatures com Alice Munro, Philip Roth, Jonathan Franzen i John Banville; Antonio Gala és l'únic espanyol que opta al premi. Demà a les 12 se sabrà el veredicte

Efe
2 min

OviedoEl jurat del premi Príncep d'Astúries de les lletres ha començat avui les deliberacions per atorgar el guardó amb l'aposta de molts dels seus membres per un escriptor de projecció internacional que mantingui la trajectòria d'universalització iniciada el 1999 amb Günter Grass. Després del salt que va suposar concedir el guardó del 2011 al músic i poeta Leonard Cohen, el tribunal farà públic el veredicte demà després d'escollir entre els 24 candidats d'11 nacionalitats que opten al premi.

Entre les candidatures hi ha les de l'autora canadenca Alice Munro, l'holandès 'Cees' Noteboom, el portuguès António Lobo Antunes, els nord-americans Philip Roth i Jonathan Franzen, el japonès Haruki Murakami, el francès Dominique Lapierre, el xinès Yan Lianke, el guatemalenc Rodrigo Rey Rosa, l'irlandès John Banville i el novel·lista Antonio Gala, l'únic espanyol que opta al premi.

També han sigut remeses a la fundació propostes com les de Gabriel García Márquez –presentada per Woody Allen– o el també premi Nobel J.M. Coetze, a les quals el jurat dóna escasses possibilitats per la tradició no escrita de no concedir el guardó a autors que ja han sigut distingits per l'acadèmia sueca.

El premi, dotat amb una escultura de Joan Miró i 50.000 euros, serà el cinquè a decidir-se de l'edició del 2012 després dels que ja s'han concedit a Martha Nussbaum (ciències socials), Rafael Moneo (arts), Shigeru Miyamoto (comunicació i humanitats), i el biòleg Greg Winter i el patòleg Richard Lerner (investigació científica i tècnica).

Des del 1981, el guardó de les lletres ha recaigut, entre d'altres, en José Hierro, Miguel Delibes, Gonzalo Torrente Ballester, Juan Rulfo, Ángel González, Mario Vargas Llosa, Rafael Lapesa, Camilo José Cela, Claudio Rodríguez, Carlos Fuentes, Francisco Umbral, Augusto Monterroso, Doris Lessing, Arthur Miller, Paul Auster, Margaret Atwood, Amin Maalouf i Leonard Cohen.

stats