ESTRENA TEATRAL
Cultura 13/01/2012

Quatre Peter Pans en crisi sentimental

La directora de Germanes, Carol López, estrena dissabte a La Villarroel una comèdia sobre les relacions de parella a la quarantena. La cantant de Pastora, Dolo Beltrán, i Olalla Moreno tornen al teatre.

Laura Serra
2 min
Andrés Herrera, Dolo Beltrán, Olalla Moreno  i Andrew Tarbet.

BARCELONA."No, encara no, però me'l tiraré. No sé quan, però me'l tiraré". El vestíbul de la Sala Villarroel ha estat redecorat amb les frases irònicament punyents i còmicament sinceres pròpies dels textos de l'autora i directora Carol López. "Trobes normal tenir un amant?" És gairebé un joc de pistes abans d'entrar a veure Res no tornarà a ser com abans , la seva propera estrena. Arrenca les funcions aquest dissabte i té previst quedar-se en cartell tres mesos. I això que López no vol generar massa expectatives: després de l'èxit popular de l'últim invent de la sala, L'any que ve serà millor , que ha prorrogat tres mesos, és partidària d'esperar el poder del boca-orella.

Només vol avançar que tenia ganes de fer "un fals documental": "Són dues parelles en crisi, una de les quals no n'és gaire conscient. L'obra no té flash-backs , és més clàssica i senzilla, no té cap peripècia: volia entrar a casa d'aquestes persones i atrapar un moment de les seves vides. I quan veus les intimitats, t'arrisques a descobrir les misèries, cosa que pot ser desagradable. Això crec que ho hem aconseguit", opina.

A Res no tornarà a ser com abans López s'oblida de la comèdia més esbojarrada que l'ha fet una autora de grans públics ( Germanes , Boulevard) i opta per un to més reposat i agredolç, proper a la teatralitat de V.O.S. (2004), el seu primer èxit al Lliure. "Aquests són els personatges de V.O.S. però deu anys després, més madurs i amb més experiència", explica.

Realitat o ficció?

Olalla Moreno i Andrew Tarbet, i Andrés Herrera i Dolo Beltrán -la cantant de Pastora, que torna al teatre després d'un parèntesi de sis anys- interpreten les dues parelles. Per accentuar el joc documental, els quatre personatges tenen el mateix nom dels actors i, de fet, diuen que realitat i ficció es barregen -mai sabrem en quines escenes- fruit del sistema de treball que practica López: fa improvisar els actors a la sala d'assaig i en selecciona els millors moments.

Una parella és el prototip de residents de l'Eixample amb dos fills i l'altra són gent de barri, amb un fill d'una anterior nòvia. Elles són amigues que es confessen els amants. Ells, socis. "Hi ha molt de peterpanisme a la funció, perquè créixer té coses que estan bé, però té coses que són una putada", resumeix López. "Més que ser o no ser, el dilema dels personatges és estar o no estar: amb aquesta parella, en aquesta ciutat, amb aquesta manera de viure...", descriu Tarbet. "Algú dirà: una altra història de parelles? És que això mou el món! És com l'acudit d' Annie Hall , el tipus que va al psiquiatre i diu: «El meu germà és boig. Es creu que és una gallina». «Per què no el tanquen?», respon. I ell diu: «Perquè necessitem els ous». L'amor és tan surrealista com això. Aquesta obra va de necessitar els ous", remata Carol López.

stats