CULTURA
Cultura 25/07/2011

Quins papers queden encara a Salamanca: "Una petita part" o "bastant material"?

La ministra González-Sinde diu que la devolució està “pràcticament completada” mentre el conseller Mascarell recorda que “encara falta bastant material per al qual no hi ha data de retorn”. La Comissió de la Dignitat xifra els documents pendents de retornar en un 25% del material espoliat

Redacció
2 min
El conseller Mascarell, de visita a l'Arxiu Nacional de Catalunya, on va examinar els últims documents procedents de Salamanca / EFE

BarcelonaNo hi ha acord entre els representants catalans i els de l'Estat sobre la magnitud de la documentació de la Guerra Civil que encara queda pendent de retornar a Catalunya des de Salamanca. Mentre a Madrid la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, diu que la devolució dels papers està “pràcticament completada” i només quedaria “una petita part que encara està estudiant la Comissió Mixta”, el conseller Mascarell considera que “encara falta bastant material per al qual no hi ha data de retorn". La Comissió de la Dignitat ha xifrat aquest material pendent de retornar en un 25% dels documents requisats.

La tesi del ministeri de Cultura és que, després del traspàs d'aquest dilluns, només quedaria pendent resoldre la restitució de materials com banderes i insígnies en una reunió que celebrarà el Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica el mes de setembre vinent. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en canvi, creu que “encara falta bastant material per al qual no hi ha data de retorn". Segons el conseller, encara queden a l'arxiu de Salamanca unes 600 caixes, una xifra que ha qualificat de "significativa". Mascarell ja ha demanat un informe perquè quedi consignat què queda pendent de retornar i "a partir d'aquí sabrem si estem parlant del mateix o no". "La ministra de Cultura tendeix a dir que falta poc i jo tendeixo a dir que falta una mica més que poc", ha resumit Mascarell, que espera ara que el ministeri contribueixi a agilitar l'arribada dels lligalls que encara queden a Salamanca.



Els documents traspassats

La documentació que avui es traspassa a Catalunya té a veure amb organitzacions com la UGT, la CNT, la FAI, el PSUC, ERC, el POUM, el Partit Sindicalista, les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, i dels dirigents d'aquestes organitzacions. Els 715 lligalls de documents estaven custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil espanyola. Entre els papers retornats també hi ha diaris com Solidaritat Obrera, de la CNT, i Terra i Llibertat, de la FAI, i publicacions d'altres col·lectius com les milícies antifeixistes. També hi ha documents de particulars, entre ells de Francesc Cambó, una part de la correspondència del qual havia sigut confiscada, i arxius fotogràfics personals. A més, inclouen documents de la secció catalana de la UGT i de la Columna Durruti. La devolució dels papers dóna compliment a l'acord establert a l'article 2 de la llei 21/2005 del 17 de desembre.

stats