PERFIL
Cultura 21/05/2012

Robin Gibb, una llegenda de la música disco que va començar amb els Bee Gees

La banda, fundada per Robin i els seus germans Maurice i Barry el 1958, va aconseguir, gràcies a temes com 'Massachusetts', 'I've Gotta Get A Message To You', 'Lonely Days' o 'How Can You Mend A Broken Heart', esdevenir un referent inqüestionable a les pistes de ball de tot el món

Efe
3 min

LondresLa carrera del cantant i compositor Robin Gibb, mort aquest diumenge als 62 anys, es va estendre al llarg de sis dècades, però va ser el grup Bee Gees, que va formar juntament amb dos dels seus germans, el que el va convertir en tota una llegenda de la música disco.

La veu de Gibb, que passarà a la història per haver format part d'una de les bandes més famoses dels anys 70 i 80, es va apagar als 62 anys després de lluitar sense èxit contra un càncer.

La banda Bee Gees, fundada per Robin el 1958 al costat de dos dels seus germans, Maurice i Barry, va aconseguir, gràcies a temes com 'Massachusetts', 'I've Gotta Get A Message To You', 'Lonely Days' o 'How Can You Mend A Broken Heart', esdevenir un referent inqüestionable a les pistes de ball de tot el món.

El primíssim i somrient músic, que recentment es va centrar en la composició de música clàssica, tenia tres fills, dos del seu primer matrimoni i un, fruit d'un segon enllaç.

Al costat de la seva segona dona, Dwina, amb qui es va casar el 1985, el cantant i compositor vivia entre tres cases: Miami (Estats Units), Thame i l'illa de Man (Anglaterra), on va néixer el 1949.

Robin va començar la carrera musical a Austràlia, on es va mudar amb la seva família el 1958 i on els tres germans van presentar amb gran èxit un programa setmanal de televisió.

El 1967, quan els Gibb van tornar al Regne Unit, la seva carrera musical es va enlairar amb composicions de rock psicodèlic com 'New York Minning Disaster 1941'.

Va ser durant la dècada dels 70 quan Bee Gees es va consagrar com un dels grups més influents del moment, al costat del productor Arif Mardin i gràcies a la seva participació en la més que popular banda sonora de la pel·lícula 'Saturday Night Fever' ['Febre del dissabte nit'] el 1977, que contenia temes ja clàssics com "Stain' Alive".

La barreja de balades i música disco que va fer furor a les discoteques de tot el món els va ajudar a vendre 35 milions de còpies de l'àlbum 'Spirits Having Flown' (1979), encara que al principi de la següent dècada els tres germans van començar a experimentar el rebuig de la crítica i l'oblit del públic.

Robin Gibb, que va rebre la prestigiosa Orde de l'Imperi Britànic de mans de la reina d'Anglaterra, Isabel II, el 2001, va aprofitar aquest moment per iniciar la seva carrera en solitari amb els discos 'How Old Are You?' o 'Juliet', a més d'escriure i produir per a altres músics com Barbra Streisand, Jimmy Ruffin o Dolly Parton.

Bee Gees, que van recollir rècords de vendes de més de 200 milions de còpies des que van aconseguir la fama durant la dècada dels 60, van continuar en actiu amb alguns discos i actuacions, però el 2003 el grup va quedar definitivament dissolt amb la mort, als 53 anys, de Maurice, el germà bessó de Robin, per una obstrucció intestinal.

A partir d'aquest moment, el músic va tocar alguna vegada amb el seu germà Barry en esdeveniments benèfics i es va dedicar, com a compositor, a lluitar perquè els artistes rebin drets d'autor pels seus treballs.

Des del 2007 era president de la Confederació Internacional de Societats d'Autors i Compositors (CISAC, sigles en anglès).

Més recentment, el músic, a qui es calcula una fortuna, compartida amb el seu germà, de 180 milions de dòlars, havia treballat amb el seu fill RJ en composicions clàssiques com 'Titanic Requiem', un àlbum basat en l'enfonsament del famós transatlàntic.

L'11 d'abril, Robin Gibb va cancel·lar la seva assistència a Londres pel llançament d'aquesta obra a causa d'una pneumònia per la qual va ser ingressat en una clínica privada de Londres. Després de diversos dies en coma, sorprenentment, va aconseguir recuperar-se.

La seva última actuació en un escenari va tenir lloc el passat febrer, en un concert benèfic d'ajuda als soldats ferits que es va celebrar al teatre Palladium de Londres.

Tots els actes públics anteriors a aquest ensurt s'havien cancel·lat després d'una operació intestinal que se li va practicar el passat 25 de març.

Els problemes de salut del cantant van ser constants des que el 2010 li va ser diagnosticat un càncer de còlon i fetge, del qual, al principi es va creure que "miraculosament" s'havia salvat. No obstant això, no se'n va recuperar del tot, i el 2011 va ser sotmès a una operació per una obstrucció intestinal, el mateix problema que va provocar la mort del seu germà bessó.

La delicada salut de Gibb va provocar, finalment, la seva mort aquest diumenge, que la seva família va transmetre "amb gran tristesa" en un comunicat en què van demanar "respecte a la seva privacitat en aquests moments difícils".

stats