Cultura 08/08/2012

El Raval íntim, líric, plural i ric de la fotògrafa Consuelo Bautista

El 2008 l'Ajuntament de Barcelona va encarregar un reportatge sobre el Raval a la fotògrafa Consuelo Bautista. Ara l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona exposa les imatges que va capturar durant un any.

Antoni Ribas Tur
3 min
El Raval íntim, líric, plural i ric  de la fotògrafa Consuelo Bautista

BARCELONA"Volia capgirar el gènere documental, explicar el barri a través dels seus personatges i els personatges a través del barri. Mostrar la realitat a través d'escenes quotidianes i fotografies amb un enfocament més clàssic, i també un altre Raval, màgic, oníric i gairebé irònic que roman ocult. Aquests dos vessants són com el positiu i el negatiu d'una mateixa fotografia", assenyala Consuelo Bautista. S'ha incorporat així, amb consciència de la història, a la llarga llista de fotògrafs que han explorat el Raval fins a l'últim racó amb la seva càmera.

Bautista ja ho havia fet abans, però l'any 2008 l'Ajuntament de Barcelona li va encarregar un reportatge sobre el barri "sense cap limitació". Ara l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) n'exposa el resultat: 41 fotografies fetes al llarg d'un any. A més d'aquestes imatges, la mostra, que porta per títol Consuelo Bautista. Raval , inclou la instal·lació de fotografies i so del 2004 El carrer de l'Hospital i una dotzena d'instantànies que no va utilitzar en aquesta peça.

El Raval forma part de la trajectòria vital i professional de Consuelo Bautista des de poc després d'arribar a Barcelona. Va néixer a Bogotà el 1957, es va traslladar a la ciutat el 1985 i dos anys després va començar a col·laborar primer amb La Vanguardia, després amb El Periódico i, finalment, amb El País , mitjà on encara treballa. La instal·lació El carrer de l'Hospital conté una imatge, la d'un grup d'homes resant en una mesquita, del 1989, que és un dels primers testimonis que se'n va tenir.

"Els meus projectes són de llarg recorregut i romanen oberts, formen part dels meus processos vitals. Sóc fotògrafa, registro el que veig i m'agrada compartir-ho. Amb la meva càmera no em sento mai sola, tinc una relació amb els llocs més a fons que quan vaig acompanyada. En aquestes sèries els espectadors del futur podran veure com va ser el barri a partir d'una crònica feta amb un esperit i uns sentiments personals", subratlla l'autora, que l'any 2007 va ser guardonada amb el premi Ciutat de Barcelona pel seu projecte sobre la immigració A los invisibles .

La cara oculta d'un barri mític

El Raval de Consuelo Bautista està tenyit d'un to intimista, subtil i líric. Encara que l'autora no defuig que a partir d'aquestes imatges es pot fer un retrat sociològic de la vida als carrers del barri, amb les dones grans que hi han viscut tot la vida, els immigrants pakistanesos i magribins que hi han arribat fa poc, els sensesostre que s'aixopluguen a les faldes del Macba, les celebracions de Setmana Santa i del Ramadà i la festa de Sant Ponç, entre d'altres, el seu objectiu era un altre.

Les obres estan distribuïdes en petits grups, "micronarracions" en diu l'autora. Cada grup explica una història i cada imatge en narra una altra per ella mateixa. De vegades es complementen o es contagien. Les espurnes d'una demostració nocturna que un grup de ferrers va fer a la plaça de Sant Ramon, per exemple, estan al costat de les flors d'un cirerer que la fotògrafa va descobrir al carrer Doctor Dou. I en una altra imatge, una parella que s'abraça a la porta d'un bar dialoga amb una gentada que es mira un partit de la Copa d'Europa de futbol. Aquesta última parla de la falta d'integració al barri. Els immigrants que també volen seguir el joc, se'l miren des del carrer. Per no coaccionar l'espectador a l'hora de fer la seva pròpia lectura de les imatges, no s'indica on estan fetes. "Són molt eloqüents, al dors estan signades i hi ha escrits la data i el lloc", aclareix.

Jordi Calafell, el comissari de l'exposició, li va proposar incloure una selecció dels seus objectes de treball. Bautista va preferir fer dialogar les seves imatges amb una tria dels fons de l'AFB amb què es pot resseguir la transformació del Raval des del 1870 fins al 2004. Inclou obres, entre d'altres, de Pérez de Rozas, Joan Colom, Català-Roca i Margaret Michaelis. "El Raval és un barri complex, però també ho són la Rambla i el Gòtic. Hi pots trobar cultures de tot el món. Això genera riquesa i coneixement", conclou Bautista.

stats