HISTÒRIA
Cultura 13/06/2011

Gabilondo torna a demanar a la Real Academia de la Historia rigor en el seu Diccionario

Alguns dels escrits compresos en aquesta obra de més de 40.000 entrades han estat molt polèmics. Entre d'altres, l'entrada de Francisco Franco, redactada pel president de l'Hermandad del Valle de los Caídos

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Com ja s'havia anunciat fa uns dies, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, s'ha trobat avui amb el director de la Real Academia de la Historia (RAH), Gonzalo Anes, per parlar de la polèmica que s'ha aixecat al voltant del Diccionario Biográfico Español, un compendi de més de 43.000 biografies de la història d'Espanya que ja es pot comprar a través del web de la RAH. La setmana passada, Gabilondo va contactar amb Anes per telèfon i per fax per demanar que es corregissin algunes de les entrades d'aquesta obra per la seva falta de rigor històric; entre d'altres, el text dedicat a Francisco Franco, redactat per Luis Suárez, president de l'Hermandad del Valle de los Caídos i un personatge molt vinculat a la Fundación Francisco Franco. Segons l'escrit de Suárez, el general “va muntar un règim autoritari però no totalitari”. Avui, Gabilondo ha reiterat la necessitat de corregir el Diccionario.

El ministre ha assegurat que la reunió s'ha desenvolupat sense problemes, seguint el patró de les trobades que ha tingut sempre amb Anes. El director de la RAH ha explicat com ha funcionat l'elaboració d'aquesta immensa obra. Ha excusat les informacions més conflictives recordat que durant el plantejament de creació del text s'havia optat per potenciar els principis de llibertat intel·lectual, a fi de tenir una obra plural que recollís “diferents sensibilitats historiogràfiques”, i ha dit que, per aquest motiu, cadascun dels 5.500 participants és responsable de la seva participació. Tanmateix, Gabilondo ha insistit a reclamar que es revisin pels mitjans que siguin necessaris tot aquell material que no s'adapti al rigor històric dels treballs acadèmics.

stats