POLÈMICA HISTÒRICA
Cultura 04/06/2011

El director de la Reial Acadèmia de la Història evita definir Franco com a dictador

Gonzalo Anes, bel·ligerant amb les preguntes dels periodistes d''El País' i de 'Público', reconeix la manca de supervisió en alguns articles del diccionari

Redacció
1 min

BarcelonaEls diaris El País i Público publiquen avui entrevistes a Gonzalo Anes, director de la Reial Acadèmia de la Història. Una institució que ha aixecat polèmica aquesta setmana a causa de les controvertides entrades al Diccionari Biogràfic Espanyol. Un dels màxims exemples és la part que parla de Franco, en què l'autor, Luis Suárez, evita definir-lo com a dictador. Un apel·latiu que el mateix Anes tampoc fa servir en l'entrevista quan és preguntat sobre el règim autoritari del militar espanyol. "Estic esgotat i me n'he d'anar", afirma quan li ho qüestionen. "Ni m'he llegit el text fet per Luis Suárez", assegura.

El director de l'acadèmia, a més, admet que ha faltat "supervisió" a l'hora de revisar els textos. De fet, deixa clar que, si s'haguessin hagut de controlar tots, l'obra completa sobre història espanyola mai no s'hauria arribat a publicar "per culpa de la burocràcia". Sobre el fet que Luis Suárez, autor de l'entrada sobre Franco, ocupés càrrecs durant la dictadura, s'excusa dient que "tots els que tenim certa edat vam tenir càrrecs durant la dictadura". Tot plegat amb un to bel·ligerant contra els periodistes que l'entrevisten.

Anes assegura que no ha pensat a dimitir pel ressò que han tingut certs articles. Un ressò que, per cert, considera "molt limitat" a tots nivells. Tampoc creu que la Reial Acadèmia de la Història sigui una institució "obsoleta".

stats