Història
Cultura 16/10/2011

Associacions per la memòria històrica reivindiquen que es retirin els càrrecs contra els represaliats del franquisme

Les associacions insisteixen en el seu rebuig d'ubicar el Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc

Acn
1 min
Homenatge afusellats del franquisme

BarcelonaHan passat ja 36 anys des de la mort de Franco, però els qui van ser "jutjats il·legalment" pel règim dictatorial, com el president Lluís Companys, encara no han estat rehabilitats. Una "injustícia" que avui diumenge ha lamentat l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya en l'homenatge que s'ha fet al Fossar de la Pedrera, on s'ha recordat els afusellats pel franquisme.

El president de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, ha reiterat el seu desacord amb el trasllat del Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc. "Qui anirà allà si no s'hi arriba amb cotxe?", ha qüestionat. Fortuny pensa que les administracions s'han equivocat i que es va actuar "precipitadament" a l'hora de tancar el febrer passat la seu del Memorial Democràtic a Via Laietana. El govern català, però, defensa amb contundència aquest trasllat. El director de Relacions Institucionals, Joan Auladell, ha assegurat que la "proposta és en ferm" i l'espai "és el més emblemàtic que podem tenir a Catalunya". A més, segons Auladell, Montjuïc es convertirà en un indret "de primeríssim ordre" pel seu gran simbolisme, ja que va ser allà on es va assassinar Companys.

Auladell, però, ha reconegut que el Castell no és un lloc cèntric, i ha assegurat que es continuaran fent molts actes relacionats amb la memòria històrica en llocs més pròxims per a la majoria de la població. "No hi haurà cap acte que es deixi de fer", ha dit, "a més, guanyem un espai que donarà difusió internacional a l'espai".

stats