Història
Cultura 21/12/2010

Un tresor de l'exili republicà

Una historiadora mexicana intenta esbrinar per què part del "tresor" que viatjava amb els exiliats republicans es troba al fons de la llacuna del Sol

Sílvia Marimon
1 min
Vita

BarcelonaEl 28 de febrer de 1939 el vaixell republicà Vita va salpar rumb a Veracruz (Mèxic) amb un grup de carabiners fidels al president republicà Juan Negrín. A bord duien 120 caixes que contenien objectes confiscats durant la Guerra Civil. Es calcula que el "tresor" que transportava el vaixell estava valorat en uns 300 milions de dòlars. Se suposa que al port mexicà hi havia d'haver un delegat de Negrín esperant la càrrega. No obstant això, a Veracruz no hi havia ningú. La càrrega va acabar viatjant fins a Ciutat de Mèxic sota la responsabilitat de la JARE (Junta d'Auxili als Republicans Espanyols).

La historiadora Flor Tejo, però, sosté la tesi que potser part del suposat tresor republicà es troba al fons de la llacuna del Sol. El passat 20 de novembre un grup de submarinistes de la Subdirecció d'Arqueologia Subaquàtica de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) van trobar una esfera de rellotge que podria pertànyer als que viatjaven amb el Vita. No és la primera peça del tresor republicà que es troba en aquestes aigües del cràter del volcà El Nevado de Toluca. El 1960 un altre equip de submarinistes havia trobat un reliquiari i unes caixes que portaven el nom de Monte Piedad de Madrid.

La qüestió, però, és esbrinar com ha anat a parar a aquesta llacuna part de la càrrega que portava el Vita. Per això, Tejo vol trobar algun supervivent d'aquell viatge de 1939 i descobrir què és el que va succeir quan els fidels a Negrín van desembarcar a Veracruz. Tot un misteri.

stats