LLIBRES
Cultura 19/03/2011

La imatge més afable de la vellesa

La darrera novel·la de Richard Mason explica la història d'una dona que té Alzheimer i que és traslladada a un centre geriàtric.

Redacció
2 min

BarcelonaL'escriptor sud-africà Richard Mason ofereix en la seva última novel·la, Una habitación iluminada, una visió afable de la vellesa i de l'Alzheimer en una trama on es relaten els llaços sentimentals i obligacions familiars que uneixen durant tota una vida una mare, la Joan, i la seva filla Eloise. "És depressiu pensar que la vellesa és avorrida i miserable. És emocionant viure en la teva ment, escoltar coses, veure coses, ser capaç de viatjar en el teu propi cap", explica l'escriptor que es declara enamorat del personatge principal de la novel·la.

Joan McAllister és una dona sud-africana que viu a Londres. Amb 90 anys, i després d'una vida d'entrega i sacrifici, veu com la seva filla decideix traslladar-la a un geriàtric de luxe on l'Alzheimer comença a fer estralls en la seva ment. Comença a navegar entre dos móns: un real i avorrit i un altre imaginari i ple d'aventures i activitat.

Però Mason, que ve d'una família amb molts casos de trastorns psicològics, ofereix un punt de vista entranyable, lluny de la dramatització. "En una de les meves visites al geriàtric vaig conèixer una anciana molt agradable però que sempre estava una mica distreta. Li vaig explicar la història que estava escrivint i li vaig preguntar com és estar una mica boig. Ella, amb un somriure, em va respondre: és bastant divertit", explica l'escriptor que va estar una llarga temporada visitant centres d'ancians mentre preparava la novel·la.

Després d'una època turbulenta de la seva vida, ja que l'èxit precoç de les seves dues primeres novel·les que li va provocar diversos atacs d'ansietat, Richard Mason ha trobat l'estabilitat en aquesta última obra, Una habitación iluminada, on la vellesa, la família, la guerra, l'amor i el mercat borsari s'entremesclen en una trama complexa i entretinguda.

L'autor assegura que ha escrit una història optimista i que espera que desperti en els seus lectors un veritable interès per "el món interior que hi ha en cadascun d'ells"

stats