69A MOSTRA DE CINEMA DE VENÈCIA
Cultura 07/09/2012

Robert Redford fa memòria del radicalisme polític dels anys 70

Manu Yáñez Murillo
2 min

VENÈCIAJim Grant, el personatge que interpreta Robert Redford a The company you keep , diu a un antic company de militància política encarnat per Richard Jenkins: "Som història antiga que avui s'explica als nens a classe". En realitat, la història no és tan remota: els protagonistes de l'últim film dirigit per Redford, presentat fora de competició a Venècia, són antics membres de Weather Underground, un grup d'extrema esquerra que als anys 70 va emprendre el camí de la violència en la lluita contra l'imperialisme nord-americà. "Als anys 70 vaig estar temptat de fer una pel·lícula sobre Weather Underground -va admetre Redford ahir a la roda de premsa del film-, però els fets eren massa recents. Ara, gràcies a la perspectiva del temps, l'activisme radical d'esquerres es pot analitzar de la mateixa manera que el maccarthisme, el Watergate i la Segona Guerra Mundial".

El mapa de The company you keep , un film basat en la novel·la homònima de Neil Gordon, es completa amb la figura de Ben Shepard (Shia LaBeouf), un jove periodista que destapa el gran secret de Grant (Redford), que fa més de trenta anys que viu amb una identitat falsa. La figura del jove Shepard remet a la de Bob Woodward, el cèlebre periodista al qual Redford va donar vida a Tots els homes del president (1976). Així, The company you keep planteja un diàleg entre diferents temps i generacions. "Els periodistes de Tots els homes del president treballaven sense ordinadors ni internet -va dir Redford-. Avui el volum d'informació és molt més gran i és més difícil desxifrar la veritat. Però, malgrat tot, hi ha coses comunes que no han canviat: l'impuls de reclamar una reforma que retorni la llibertat a les mans del poble".

Plantejat com un thriller polític mancat de nervi, The company you keep analitza, d'una manera més tova que incisiva, el llegat de la generació que va participar de les utopies polítiques i ideològiques dels anys 70, una qüestió tractada amb una lucidesa i una valentia més grans en un film com Els condemnats , d'Isaki Lacuesta. "Penso que els membres de Weather Underground tenien bones idees -va afirmar Redford-, defensaven que no pots posar-te la bandera de l'americanisme si renegues de la llibertat d'expressió o l'igualitarisme. En tot cas, a The company you keep m'interessava aprofundir en les vides privades i en la consciència dels personatges avui". Perseguint aquest objectiu, Redford s'obstina a netejar l'historial del protagonista, que se'ns presenta com un home d'una noblesa inqüestionable: "El meu personatge fa que ens preguntem fins on estaríem disposats a arribar per conservar l'amor d'una filla; una qüestió que el connecta amb el protagonista d' Els miserables ".

Pel que fa al present dels Estats Units, Redford va apuntar que l'escenari polític està escindit entre "un bàndol que intenta veure el cantó positiu dels canvis i un altre que té pànic al canvi". Una batalla d'idees que, en realitat, està en mans de pocs poderosos. "En una convenció com la del Partit Republicà no està representat més de l'1% del poble nord-americà", va dir Redford.

stats